Με άνοδο για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση έκλεισαν οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού, στο υψηλότερο επίπεδο τους από τον Απρίλιο.

«Οι “ταύροι” του χρυσού συνεχίζουν να αντλούν αυτοπεποίθηση από τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες για μία λιγότερο επιθετική Ομοσπονδιακή Τράπεζα», δήλωσε στο Marketwatch ο Lukman Otunuga, αναλυτής αγοράς της FXTM.

Το πολύτιμο μέταλλο «θα μπορούσε να προωθηθεί υψηλότερα αν οι βασικές κινητήριες δυνάμεις παραμείνουν αναλλοίωτες», προσέθεσε.

Σύμφωνα με το Marketwatch, οι αναλυτές θεωρούν ότι τα σημάδια μείωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βοηθούν στην ώθηση της τιμής του χρυσού, διευκολύνοντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της ή ακόμα και να επιστρέψει στη μείωση των επιτοκίων.

«Με το δολάριο σε αδυναμία, τους ρυθμούς πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο να πέφτουν, και την Fed να είναι πιο πιθανό να μειώσει τη επιθετική ρητορική της αντί να την επιταχύνει, ο χρυσός απολαμβάνει μια ισχυρή ανάκαμψη τους τελευταίους τρεις μήνες», δήλωσε ο Raffi Boyadjian, επικεφαλής αναλυτής στην XM. «Όσο ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται και δεν αποδεικνύεται επίμονος, η ανοδική τάση του χρυσού θα πρέπει να συνεχιστεί».

Υπενθυμίζεται πως ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στις ΗΠΑ μειώθηκε για έκτο μήνα τον Δεκέμβριο στο 6,5% από 7,1%, σύμφωνα με τον τελευταίο CPI, που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Από την άλλη, ο τελευταίος δείκτης τιμών παραγωγού, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,5% τον Δεκέμβριο, κυρίως λόγω των φθηνότερων τροφίμων και βενζίνης, επεκτείνοντας μια σειρά μειωμένων τιμών και προσθέτοντας περαιτέρω απόδειξη ότι ο πληθωρισμός εξασθενεί.

Ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου, κέρδισε 6,80 δολάρια ή σχεδόν 0,4% στα 1.935,40 δολάρια η ουγγιά στην Comex, το υψηλότερο κλείσιμο συμβόλαιο από τις 21 Απριλίου, σύμφωνα με την FactSet.