Απώλειες για την Παρασκευή και σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προβληματίζονται για τις επόμενες κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών ενώ παράλληλα αποτίμησαν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

 

Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ψηλά στην προσοχή των αγορών βρέθηκαν τα οικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ και Ευρώπη, που έδειξαν ανθεκτικότητα στις αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. Αυτή η τάση έχει αναπυρώσει την άποψη για το ότι η «σφιχτή» νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ισαμπέλ Σνάμπελ, τόνισε την Παρασκευή πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα συνεχιστούν μέχρι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να υποχωρήσει προς τα επίπεδα του 2%. Ακόμα, η Γερμανίδα αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ύφεσης, λέγοντας πως μια «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας -ώστε να αποφευχθεί η ύφεση- είναι εφικτή, αυτό δεν σημαίνει πως είναι εξασφαλισμένη.

Βελτιώνει τη θέση της για τις ευρωπαϊκές μετοχές η Goldman Sachs - Ώθηση από τα καλύτερα αποτελέσματα

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,03% στις 457,52 μονάδες.

O Euro Stoxx 50 διολίσθησε 1,25% στις 7.129 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,43% στις 7.877 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX «γκρεμίστηκε» 1,45% στις 15.289 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 απώλεσε 0,82% στις 7.129 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έπεσε 0,83% στις 27.276 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη συγκέντρωσε πτώση 1,36% στις 9.117 μονάδες.

Σημειώνεται πως από τους μεγάλους δείκτες μόνο το ιταλικό χρηματιστήριο κατάφερε να γράφει θετικά πρόσημα σε επίπεδο εβδομάδας.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη 10% σημείωσε η μετοχή της Saab αφού τα λειτουργικά κέρδη στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου ανήλθαν στα 117 εκατ. ευρώ (1,31 δισ. σουηδικές κορώνες) έναντι λειτουργικών κερδών περίπου 100 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Απώλειες 6% κατέγραψε η μετοχή της Adidas στον απόηχο των επιπτώσεων που έχει για την εταιρεία η διακοπή της συνεργασίας με τον με τον ράπερ Kanye West, καθώς η εταιρεία πώλησης αθλητικών ειδών εκτιμά πως το πλήγμα στα έσοδα και τα κέρδη θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν, απειλώντας την γερμανική φίρμα με ζημιά για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Μάκρο

Η Βρετανία απέφυγε οριακά την ύφεση κατά το δ' τρίμηνο του έτους, μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) προέβλεψε ότι η χώρα θα εισέλθει σε «ρηχή αλλά μακρά» ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2023.