Ο χρυσός συνεχίζει την καθοδική πορεία του, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση απωλειών, σήμερα Δευτέρα για να διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερες από πέντε εβδομάδες, καθώς οι σκέψεις ότι η Fed θα μπορούσε να ωθήσει τα επιτόκια ακόμη υψηλότερα έχουν επιβαρύνει το πολύτιμο μέταλλο σε συνδυασμό με τις ενισχυμένες αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ και του αμερικανικού δολαρίου.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου υποχώρησε 0,4% για να διαμορφωθεί στα 1.867 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Οι τιμές για το πιο ενεργό συμβόλαιο δεν έχουν διαμορφωθεί σε τόσο χαμηλό επίπεδο από τις 5 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου διολίσθησε 0,3%, στα 22,015 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 0,4%, στα 1.531 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Μαρτίου διαπραγματεύθηκε στα 949,40 δολάρια ανά ουγγιά, με απώλειες 0,3%. Ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου έκανε άλμα 1% στα 4,057 δολάρια ανά λίβρα.

Οι τιμές του χρυσού ανέβηκαν για τρεις συνεχόμενους μήνες έως τα τέλη Ιανουαρίου, σημειώνοντας κέρδη άνω του 17%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Όμως το ράλι, το οποίο ωφέλησε επίσης τις τιμές άλλων πολύτιμων μετάλλων όπως το ασήμι, σταμάτησε νωρίτερα αυτό το μήνα καθώς τα οικονομικά στοιχεία του Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένης της μηνιαίας έκθεσης του υπουργείου Εργασίας για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και της έρευνας ISM για τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, επηρέασαν τα μέταλλα.

«Η ανησυχία για τον χρυσό όλο τον Ιανουάριο ήταν ότι διαπραγματευόταν με γνώμονα το συναίσθημα και όχι την πραγματικότητα και, ενώ οι δείκτες τον περασμένο μήνα ταίριαζαν με αυτήν την προοπτική, πλέον έχουμε δεδομένα που δεν ευθυγραμμίζονται με την επικρατούσα άποψη, με το πολύτιμο μέταλλο να έχει υποστεί ένα μικρό σοκ» τονίζει ο Ρούπερτ Ρόουλινγκ, αναλυτής αγοράς στην Kinesis Money.

«Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν προς την περιοχή των 1.850 δολαρίων και στον κινητό μέσο όρο 50 ημερών καθώς οι αυξανόμενες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις και το ισχυρότερο δολάριο των ΗΠΑ τον βαραίνουν» εκτιμά ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στο CMC Markets UK.

«Η νευρικότητα ενόψει του αυριανού πληθωρισμού στις ΗΠΑ ασκεί ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων με την εικόνα να γίνεται πιο ξεκάθαρη μόλις όμως γίνουν γνωστά τα νούμερα» έσπευσε να συμπληρώσει.

Χαλκός: Αναμένεται ιστορική αλλαγή στις τιμές του όσο οδεύουμε προς την καθαρή ενέργεια

Μαζί με τη βραχυπρόθεσμη έλλειψη προσφοράς, ο χαλκός πρόκειται να υποστεί μια «μετατόπιση γενεών» όσον αφορά στη ζήτηση καθώς η απανθρακοποίηση αυξάνεται, σύμφωνα με δηλώσεις του Lead Portfolio Manager της BNY Mellon, Al Chu, στο CNBC.

Ο χαλκός είναι κορυφαίο βαρόμετρο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας λόγω της ευρείας χρήσης του, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού εξοπλισμού και των βιομηχανικών μηχανημάτων, ενώ είχε ένα δυνατό ξεκίνημα στη χρονιά, δεδομένης της αποδυνάμωσης του δολαρίου και των προσδοκιών των επενδυτών για αύξηση της ζήτησης μετά την επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας.

Τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα προσφοράς έχουν επίσης εμφανιστεί παράλληλα με την ανάκαμψη της ζήτησης, όπως το ξέσπασμα διαδηλώσεων στο Περού, το οποίο αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας προσφοράς χαλκού.

Ο Chu σχολίασε ότι η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της προοπτικής χαλκού είναι μια αλλαγή σε μακροπρόθεσμη βάση, πέρα από τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα:

«Ο χαλκός χρησιμοποιείται συνήθως ως κατασκευαστικό μέταλλο για καλωδιώσεις για κτίρια, καλωδιώσεις για μηχανήματα και παντού, αλλά αν δούμε την τάση μετάβασης σε καθαρή ενέργεια μηδενικών εκπομπών και την απανθρακοποίηση, ο χαλκός είναι το νέο πετρέλαιο», δήλωσε στο CNBC.

«Είναι η ηλιακή ενέργεια, είναι άνεμος, είναι ηλεκτρικά οχήματα, είναι κάποια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας; Κάθε ανανεώσιμη ενέργεια χρειάζεται σε μεγάλο βαθμό χαλκό, γιατί αν μιλάμε για ηλεκτρισμό και μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας, χρειαζόμαστε χαλκό».

Πέρα από τις ποσότητες χαλκού που είναι πιθανό να απαιτηθούν για την επίτευξη καθαρών μηδενικών στόχων, ο Chu τόνισε επίσης τη μείωση της ποιότητας του μετάλλου τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς και το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να γίνουν μεγάλα έργα εξόρυξης.

«Πολλά από αυτά τα αποθέματα και κοιτάσματα βρίσκονται σε πολύ, πολύ δύσκολα μέρη για παραγωγή –Κονγκό, Εσωτερική Μογγολία– δεν είναι σε πολύ ανεπτυγμένες περιοχές όπου λες «ω, είναι πολύ εύκολο, ας φτιάξουμε ένα μέγκα-ορυχείο», είπε.

Επικαλούμενος την παλιά οικονομική παροιμία ότι «η καλύτερη θεραπεία για τις υψηλές τιμές είναι οι υψηλές τιμές», ο Τσου είπε ότι θα υπάρχει πάντα βραχυπρόθεσμη κυκλική αστάθεια, αλλά ότι η τιμή του χαλκού πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι να δώσει κίνητρα για πολύ μεγαλύτερους κύκλους εξερεύνησης ή μια πλατφόρμα ανάπτυξης δευτερογενών αγορών και ανακύκλωση χαλκού.