Ισχυρά κέρδη επεφύλασσε στις ευρωαγορές το ξεκίνημα της εβδομάδας.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,76% στις 7.942,71 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,11% στις 7.208,59 μονάδες και ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,58% στις 15.397,34 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο ιταλικός FTSE MIB γνώρισε άνοδο 0,63% στις 27.438,61 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε «άλμα» 1,02% στις 9.210,30 μονάδες.

Η μετοχή της Saab «εκτοξεύτηκε» κατά 7,2%, μετά τα αυξημένα λειτουργικά κέρδη του δ' τριμήνου, καθώς έλαβε ώθηση από την μεγάλη αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών στην Ευρώπη, μετά την έναρξη της σύρραξης στην Ουκρανία.

Οι επενδυτές έκαναν focus στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν που αναφέρουν ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση για το 2023. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η δυναμική της ανάπτυξης επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο, αν και ελαφρώς λιγότερο από ό, τι αναμενόταν. Το τέταρτο τρίμηνο, παρά τους εξαιρετικούς αρνητικούς κλυδωνισμούς, η οικονομία της ΕΕ απέφυγε τη συρρίκνωση που προβλεπόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 εκτιμάται τώρα σε 3,5 %, τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ.

Παράλληλα, στρέφουν το «βλέμμα» και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, καθώς την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και καθώς η νομισματική πολιτική της Fed κεντρίζει την προσοχή των επενδυτών.

Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, ο Μάρτιος φαίνεται πως είναι κομβικός μήνας, καθώς όπως δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας, μιλώντας στο Bloomberg, ο επόμενος μήνας θα είναι πιο διαφωτιστικός ως προς το πόσο υψηλά μπορούν να φθάσουν τα επιτόκια.

«Σίγουρα, είμαστε πιο κοντά σε αυτό το τελικό επιτόκιο απ'ό,τι πριν» είπε συγκεκριμένα ο Σεντένο. «Πλησιάζουμε και θεωρώ ότι τον Μάρτιο θα είναι μια τέλεια στιγμή για εμάς, ούτως ώστε να είμαστε πολύ ξεκάθαροι για αυτό» συμπλήρωσε.