Ο χρυσός άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδό του για το 2023 την Παρασκευή, καθώς η ανάκαμψη του αμερικανικού δολαρίου συνεχίζεται εν μέσω της επιθετικής ρητορικής στελεχών της Fed και των μεταβαλλόμενων εκτιμήσεων για τον αριθμό και το ύψος των επιτοκιακών αυξήσεων.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου διολισθαίνει 0,8%, στα 1.836 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex, ενώ έφτασε να διαπραγματεύεται μέχρι και τα 1.827,70 δολάρια νωρίτερα σήμερα. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου υποχωρεί 1,9%, στα 21,40 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου γράφει απώλειες 4,5%, στα 1.456,50 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Απριλίου χάνει 1,7%, στα 915 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου αποδυναμώνεται κατά 1,3%, στα 4,082 δολάρια ανά λίβρα.

Οι τιμές του χρυσού και του ασημιού έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους τις τελευταίες 6 και 10 εβδομάδες αντίστοιχα νωρίς την Παρασκευή, ενώ οι αποδόσεις του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Οι αναλυτές απέδωσαν την πτώση του πολύτιμου μετάλλου στο γεγονός πως η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκιά της άλλες 3 φορές τον Μάρτιο, τον Μάιο και πιθανώς και τον Ιούνιο, όπως προέβλεψε άλλωστε νωρίτερα και η Goldman Sachs.

«Η αγορά ανησυχεί τώρα μήπως η Fed είναι παραμείνει επιθετική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι traders θεωρούν ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης χειροτερεύουν, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν τις νομισματικές πολιτικές τους προκειμένου να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και στη συνέχεια να μειώσουν τον πληθωρισμό», όπως εξήγησε ο Τζιμ Γουίκοφ, ανώτερος αναλυτής στο Kitco.com.