Με κέρδη στους δείκτες έκλεισαν οι συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, συνεχίζοντας το θετικό μομέντουμ, καθώς οι φόβοι για εξάπλωση της τραπεζικής κρίσης χαλαρώνουν ενώ και τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας ενίσχυσαν την επενδυτική αισιοδοξία.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός του Μαρτίου εμφάνισε σημαντική αποκλιμάκωση, η οποία ωστόσο κινήθηκε κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Destatis.

Η προσοχή για τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη εστιάζεται στις ανακοινώσεις της Eurostat για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη κατά τον Μάρτιο, που θα δημοσιευτούν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι αναλυτές εστιάζουν στο κατά πόσο οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν συμβάλει στην καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία. Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 350 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022 έως και σήμερα, στην προσπάθεια να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι η τραπεζική κρίση που ξέσπασε μέσα στον Μάρτιο, με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS στην Ελβετία, έχει επιφέρει σημαντικές πιέσεις στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης σε επίπεδο μήνα. Για το σύνολο του Μαρτίου, όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια κινούνται προς κλείσιμο με απώλειες κοντά στο 1%.

Το κλείσιμο των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 1,03% στις 454,84 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 1,27% στις 4.284 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,77% στις 7.622 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανέβηκε 1,25% στις 15.520 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει κέρδη 1,06% στις 7.263 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,97% στις 26.999 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κατέγραψε άνοδο 1,56% στις 9.211 μονάδες.

Μάκρο

Υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ευρωζώνη που καταρτίζει η Κομισιόν κατά τον Μάρτιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 99,3 μονάδες έναντι 99,8 μονάδων τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που κινήθηκαν εντός των προκαταρκτικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις -19,2 μονάδες έναντι -19,1 μονάδων τον Φεβρουάριο.

Μεγαλύτερο «φρένο» του αναμενόμενου πάτησε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Μάρτιο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών, καθώς οι τιμές ενέργειας έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με έναν χρόνο πριν που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τις είχε απογειώσει.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία INE, ο δείκτης τιμών καταναλωτή -ο οποίος υπολογίζει τι πληρώνουν οι καταναλωτές για αγαθά και υπηρεσίες- κατέγραψε άνοδο 3,1% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση με τα εναρμονισμένα πρότυπα της ΕΕ, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με τον +6% που είχε καταγράψει τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο πληθωρισμό από τον Ιούλιο του 2021, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα της WSJ να τον τοποθετούν στο 4,2%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Ράλι 16% σημείωσε η μετοχή της H&M στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα πολύ καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το τρίμηνο Δεκεμβρίου του 2022 - Φεβρουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία, καταγράφηκαν λειτουργικά κέρδη 725 εκατ. σουηδικών κορόνων έναντι ζημιών 458 εκατ. κορόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν ζημίες 1,10 δισ. κορόνων.