(ενημέρωση 12:50) Με πρόσθετους δασμούς ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων να τίθενται σήμερα σε ισχύ, οι ΗΠΑ έχουν πυροδοτήσει το μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία. Η κινεζική πλευρά δεν έμεινε αμέτοχη, θέτοντας σε ισχύ δασμούς στις εισαγωγές ως αντίποινα.

Νωρίς σήμερα τέθηκαν σε ισχύ αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων καθώς εξέπνευσε η σχετική προθεσμία για την επιβολή τους. Μερικές ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας της Ουάσινγκτον για τους δασμούς, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όξυνε περαιτέρω το κλίμα προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ ίσως εντέλει να θέσουν στο στόχαστρό τους κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 500 δισεκ. δολαρίων ή περίπου το σύνολο των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα για το 2017.

Η Κίνα έθεσε σε ισχύ δασμούς στις εισαγωγές ως αντίποινα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. «Μετά την επιβολή από τις ΗΠΑ των δασμών εισαγωγής σε βάρος της Κίνας, τα κινεζικά μέτρα τέθηκαν άμεσα σε ισχύ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου. Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη φύση ή το ύψος των αντίμετρων, αλλά το Πεκίνο έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 34 δισεκ. δολαρίων.

Οι κινεζικοί δασμοί τέθηκαν σε ισχύ στις 12:01 ώρα Πεκίνου (07.01 ώρα Ελλάδας) σήμερα, σύμφωνα με την υπηρεσία τελωνείων που επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα τις ΗΠΑ ότι «πυροδότησαν τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία», προειδοποιώντας ότι μπορεί να προκαλέσει «αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές».Αυτοί οι δασμοί παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και αποτελούν μια τυπική πρακτική εκφοβισμού στο εμπόριο, θέτοντας υπό σοβαρή απειλή την ασφάλεια της παγκόσμιας βιομηχανίας και των αλυσίδων αξίας, πρόσθεσαν οι Κινέζοι .

Κανείς δεν κερδίζει σε έναν εμπορικό πόλεμο, δηλώνει ο Κινέζος πρωθυπουργός

Κανείς δεν θα κερδίσει από έναν εμπορικό πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, μιλώντας μερικές ώρες αφού οι ΗΠΑ και η Κίνα επέβαλαν δασμούς στο μεταξύ τους εμπόριο.

«Ο εμπορικός πόλεμος δεν είναι ποτέ λύση», δήλωσε ο Λι σε συνέντευξη τύπου με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ στη Σόφια, πριν τη σύνοδο με 16 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

«Η Κίνα ποτέ δεν θα ξεκινούσε έναν εμπορικό πόλεμο αλλά εάν μια πλευρά καταφύγει σε αύξηση των δασμών, τότε η Κίνα θα λάβει μέτρα ως απάντηση για να προστατεύσει τα αναπτυξιακά της συμφέροντα».