Η συνεχιζόμενη εκρηκτική πορεία του ψηφιακού κρυπτογραφημένου νομίσματος bitcoin από την μία ανησυχεί οικονομολόγους και μεγαλοεπενδυτές, ωστόσο ταυτόχρονα αποφέρει μεγάλα κέρδη σε όσους το έχουν αγοράσει και έχουν στοιχηματίσει σε αυτό.

Κύριοι παράγοντες που ωθούν προς τα πάνω το bitcoin είναι αφενός ότι αρχίζει άμεσα η διαπραγμάτευσή του από τις αγορές CBOE Global Markets και CME Group και αφετέρου ότι στρέφουν το βλέμμα τους σε αυτό και θεσμικοί επενδυτές. Πάντως, μεταξύ των συναλλασσομένων έχει δημιουργηθεί αυτό το κλίμα, που παρατηρείται κάθε φορά σε περιπτώσεις «φούσκας», όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές.

Οι New York Times παρατηρούν ότι πολλοί άνθρωποι αγοράζουν bitcoin απλώς και μόνο επειδή πιστεύουν πως ακόμα περισσότεροι θα το θέλουν στο μέλλον. Πάντως, έστω κι έτσι, δεν αποκλείουν ότι μπορεί να υπάρξει και κραχ. Συν τοις άλλοις, ευνοϊκά για το bitcoin λειτουργεί και η απόφαση του χρηματιστηρίου του Σίδνεϊ (ASX) να υιοθετήσει την τεχνολογία blockchain, στην οποία κυρίως στηρίζονται τα κρυπτογραφημένα νομίσματα τύπου bitcoin. Η τεχνολογία αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση και τον διακανονισμό συναλλαγών, και το ASX θα είναι το πρώτο που θα το κάνει.

Σύμφωνα με τον Καρλ Αϊκαν, ο οποίος έχει επιτύχει σε βάθος χρόνου καλύτερες επιδόσεις στις επενδύσεις του, ακόμα και από τον Γουόρεν Μπάφετ, «το bitcoin είναι κάτι ακατανόητο και παραπέμπει σε “φούσκα”». Το ίδιο πιστεύει και ο Ρέι Ντάλιο, ιδρυτής της Bridgewater, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου. Η συμβουλή του κ. Μπάφετ είναι να μην πλησιάσει κανείς το ψηφιακό νόμισμα, ενώ πιο συγκρατημένος εμφανίζεται ο ιδρυτής της Yahoo, Τζέρι Γιανγκ. Ο τελευταίος χαρακτηρίζει το bitcoin ψηφιακό νόμισμα, το οποίο ακόμα δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού. «Πιστεύω στα ψηφιακά νομίσματα και ξέρω πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας, αλλά δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο», παρατηρεί.

Εντονος προβληματισμός

Οπως είναι αναμενόμενο, η όλη κατάσταση έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία. Την Πέμπτη, μέσα σε ένα μόνο 20λεπτο, η αξία του στην πλατφόρμα συναλλαγών Coinbase εκτινάχθηκε στις 3.000 δολάρια, ξεπέρασε τις 20.000 δολάρια και αμέσως μετά υποχώρησε στις 15.000 δολάρια, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Χθες διαπραγματευόταν αρχικά στις 16.700 δολάρια, κατά μέσον όρο, σε διάφορες πλατφόρμες συναλλαγών και, εν συνεχεία, κατρακύλησε στις 14.500 δολάρια λόγω ρευστοποιήσεων. Η ζήτηση για το bitcoin παραμένει πάρα πολύ ζωηρή, ορισμένες από τις διαδικτυακές πλατφόρμες συναλλαγών δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν σε αυτήν, ενώ η διαφορά στην αξία του νομίσματος από τη μία στην άλλη μπορεί να φθάνει και τις 4.000 δολάρια.

Το εν λόγω νόμισμα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, δεν υπόκειται σε έλεγχο από κάποια ρυθμιστική αρχή, ούτε διατηρεί συγκεκριμένη νόμιμη συναλλαγματική ισοτιμία ως προς το δολάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το bitcoin, το οποίο εμφανίστηκε επισήμως στις αρχές του 2009, βασίζεται στο κρυπτογραφημένο λογισμικό blockchain που δεν υποστηρίζεται από κάποια κεντρική τράπεζα. Στα μέσα Ιανουαρίου, φέτος, η αξία του είχε κατακρημνιστεί στα 752 δολάρια. Το πρωτοφανές ενδιαφέρον για ένα αμφιλεγόμενο νόμισμα, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για εγκληματικές ενέργειες όπως το «ξέπλυμα χρήματος», σχετίζεται με το ότι είναι καινοτόμο. Ετσι το αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακοί επενδυτές, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος θεωρούνταν προνόμιο των ειδημόνων στη χρηματοπιστωτική τεχνολογία και των ένθερμων οπαδών της τεχνολογίας. Επιπλέον είναι σημαντικό ότι θα λάβει «νομιμοποίηση», εφόσον άμεσα θα διατίθενται από μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια προθεσμιακά συμβόλαια σε bitcoin – αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους επενδυτές να στοιχηματίσουν όχι μόνον στην άνοδο αλλά και στην πτώση του νομίσματος. Παράγοντες των αγορών ανησυχούν μήπως ο επενδυτικός κίνδυνος, που δυνητικά θα ενέχει η διαπραγμάτευση σε προθεσμιακά συμβόλαια bitcoin, επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες επενδυτικών προϊόντων.

Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, όλα τα bitcoin, τα οποία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε κυκλοφορία στην παγκόσμια αγορά, αποτιμώνται σε 300 δισ. δολάρια. Ως μέτρο σύγκρισης θα μπορούσαμε να λάβουμε το σύνολο των μετοχών της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, οι οποίες αποτιμώνται σε 90 δισ. δολάρια.

Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή