Οι επενδυτές στην Ευρωζώνη είναι πιο αισιόδοξοι τον Ιανουάριο, καθώς αντιπαρέρχονται το γεγονός ότι δεν υπάρχει νέα κυβέρνηση στη Γερμανία και η παγκόσμια οικονομία ενισχύεται, σύμφωνα με έρευνα του ομίλου Sentix, ο οποίος προειδοποιεί, ωστόσο, ότι υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης.

Ο δείκτης Sentix για την Ευρωζώνη, που προκύπτει από έρευνα 929 επενδυτών, αυξήθηκε στις 32,9 μονάδες τον Ιανουάριο από 31,1 τον Δεκέμβριο, υψηλότερα από τις 31,5 μονάδες που ήταν η πρόβλεψη σε έρευνα του Reuters. Η αύξηση του δείκτη ήρθε μετά από μία μεγάλη πτώση στο τέλος του περασμένου έτους.

Ένας επιμέρους δείκτης, που αφορά στην τρέχουσα κατάσταση, έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007. «Η οικονομία σε όλες τις περιοχές του κόσμου φαίνεται σταθερή και θετική και δείχνει συγκρατημένη βελτίωση», ανέφερε ο όμιλος ερευνών με έδρα τη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας ότι αυτό αφορά και στην Ευρωζώνη, την Ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. «Η ανάκαμψη είναι, επομένως, ευρεία και συγχρονισμένη. Η πιθανότητα μίας ενδεχόμενης υπερθέρμανσης αυξάνεται», πρόσθεσε ο Sentix.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι επιχειρήσεις δεν φαίνεται να ενοχλούνται από την απουσία μίας νέα κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, όπου παραμένει η υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο δείκτης για τη Γερμανία αυξήθηκε στις 40,1 μονάδες από 39,1 τον Δεκέμβριο.

Αντί να εστιάζουν στην απουσία μίας νέας κυβέρνησης (στη Γερμανία), οι επενδυτές αρχίζουν να αξιολογούν την επίδραση από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που ενισχύουν τα εταιρικά κέρδη και είναι πιθανόν να αυξήσουν τη ζήτηση για κεφαλαιουχικά αγαθά, αναφέρει ο Sentix. O Τραμπ υπέγραψε τον Δεκέμβριο τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία μειώνει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στις ΗΠΑ στο 21% από το 35%.