Η Κίνα έκανε γνωστό πως θα επιτρέψει σε ξένες επιχειρήσεις να αποκτήσουν μερίδιο σε κινεζικές τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες, στο πιο πρόσφατο δείγμα πως η δέυτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ανοίγει τις πύλες της τεράστιας χρηματοπιστωτική της βιομηχανίας.

Μέσω επίσημης ενημέρωσης τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας της Κίνας, Ζου Γκουανγκιάο, αποκάλυψε τα μέτρα χαλάρωσης ή άρσης των περιορισμών αναφορικά για τις ξένες επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό της τομέα.

Οι ξένες επιχειρήσεις θα μπορούν να κατέχουν έως και το 51% των μετοχών σε κοινές εταιρείες που αφορούν επενδυτικά κεφάλαια, χρεόγραφα ή προθεσμιακά συμβόλαια. Το πλαφόν αυτό θα καταργηθεί σταδιακά σε μία τριετία. Μετά από τρία χρόνια, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να κατέχουν έως και το 51% των μετοχών σε κοινές εταιρείες ασφαλειών ζωής, ενώ το πλαφόν αυτό θα καταργηθεί σε μία πενταετία.

Οι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα μειωθούν «με έναν κατάλληλο ρυθμό» και οι περιορισμοί για ξένες επενδύσεις σε εταιρείες παραγωγής αυτοκινήτων νέας ενέργειας θα χαλαρώσουν στις ζώνες ελεύθερου εμπορίου πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο.
Θα εφαρμόζεται η ίδια πολιτική ΦΠΑ για τα εγχώρια και εισαγόμενα αποξηραμένα δημητριακά για απόσταξη, κάτι που σημαίνει ότι θα αρθούν οι επιβαρύνσεις στα τελωνεία.

Η συμφωνία Κίνας - ΗΠΑ

Οι περιορισμοί για επενδύσεις σε κινεζικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικές εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού θα αρθούν, είπε ο Ζου, εξειδικεύοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ σε χθεσινή συνάντηση.

Από τις ΗΠΑ ζητήθηκε να χαλαρώσουν τους ελέγχους στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με βάση το άρθρο 15 του Πρωτοκόλλου για την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να αντιμετωπίζουν δίκαια τους Κινέζους επενδυτές στην αμερικανική αγορά, να προωθήσουν τη διαδικασία για την αίτηση άδειας της ChinaInternational Capital Corporation Limited στις ΗΠΑ και να είναι συνετές αναφορικά με τα μέτρα διόρθωσης στο εμπόριο.

Η Κίνα έχει συντάξει χρονοδιαγράμματα και οδικούς χάρτες για περαιτέρω άνοιγμα, λίγο μετά την έκθεση προς το 19ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον περασμένο μήνα, η οποία έκανε σαφές ότι η χώρα θα χαλαρώσει σημαντικά την πρόσβαση στην αγορά της, δήλωσε ο Ζου. Παραπέμποντας σε μία αρχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο Ζου είπε ότι η απόφαση για τη χαλάρωση της πρόσβασης των ξένων επενδυτών στον χρηματοπιστωτικό τομέα της θα ισχύει για όλες τις χώρες, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε στη συνάντηση των ηγετών της Κίνας και των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα σήμερα το πρωί. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε εκτενή και σημαντική συμφωνία σχετικά με την ανάπτυξη των σινο-αμερικανικών σχέσεων. Κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνίες για 34 προγράμματα συνεργασίας, ύψους 253,5 δισ. δολαρίων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τραμπ.

Η Κινεζική αγορά θα παίζει μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό των τιμών.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC) ανακοίνωσε τις κατευθυντήριες γραμμές μίας βαθύτερης μεταρρύθμισης για τον καθορισμό των τιμών, με στόχο να δημιουργηθεί έως το 2020 ένας μηχανισμός περισσότερο προσανατολισμένος στην αγορά, δίκαιος και διαφανής.
Για τους μονοπωλιακούς τομείς, η κυβέρνηση θα χαλαρώσει σταδιακά τον έλεγχό της και θα επιτρέψει στους παραγωγούς ένα «εύλογο» περιθώριο κερδών, σύμφωνα με τη NDRC. Στους μεγάλους μονοπωλιακούς κλάδους περιλαμβάνονται η μεταφορά και διανομή ενέργειας, οι αγωγοί φυσικού αερίου και οι σιδηροδρομικές μεταφορές, στους οποίους η NDRC θα ασκεί έλεγχο κόστους και εποπτεία. Ο Τζινγκ Τσουνμέι, ερευνητής στο κινεζικό Κέντρο Διεθνών Οικονομικών Ανταλλαγών, εξήρε την κίνηση ως μία καθοριστική αλλαγή για τη ρύθμιση των μονοπωλιακών τομέων.
Οι κατευθυντήριες γραμμές εξειδικεύουν, επίσης, τις αρχές για τον καθορισμό των τιμών δημόσιων υπηρεσιών, όπως της ιατρικής περίθαλψης, της πράσινης κατανάλωσης, των διοικητικών τελών καθώς και της αγροτικής παραγωγής.

Τα τελευταία χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση κινήθηκε με σταδιακά βήματα για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην τιμολόγηση των μονοπωλιακών τομέων, ώστε να επιτρέψει στην αγορά να παίξει έναν μεγαλύτερο ρόλο.