Για αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη το επόμενο χρονικό διάστημα κάνει λόγο η Fitch, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν για την ευρωπαϊκή οικονομία από το ενδεχόμενο παύσης των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως αναμένει ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο 2,6% για το 2022 και στο 2,1% για το 2023, υπό την προϋπόθεση πως οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα συνεχίσουν.

Ωστόσο, η Μόσχα έχει προχωρήσει στη διακοπή παροχής αερίου σε ορισμένες χώρες, ενώ η Γερμανία έχει τεθεί στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού για την επάρκεια αερίου, σύμφωνα με την Fitch.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, οι διαταραχές αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, εάν δεν υπάρξει αύξηση της παροχής αερίου μέσω άλλων αγωγών, θα επιδεινώσουν τη δυνατότητα της Ευρώπης για επάρκεια αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα, παρά τις προσπάθειες για εύρεση εναλλακτικών πηγών αερίου. Αυτό σημαίνει πως το ενδεχόμενο για διαμοιρασμό με δελτία του αερίου σε βιομηχανικούς καταναλωτές αυξάνεται, σενάριο που θα «έκοβε» την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1% ή 2% το 2023, προσθέτει η Fitch.

Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει πως οι προσπάθειες της ΕΕ για την αύξηση των αποθεματικών αερίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου στο 80% της συνολικής χωρητικότητας αποθήκευσης εμφανίζουν προκλήσεις. Ακόμα και σε περίπτωση που αυτός ο στόχος επιτευχθεί, αφορά το 20% της ετήσιας κατανάλωσης αερίου στην ΕΕ.