Χειρότερη από το αναμενόμενο είναι η επιβράδυνση που μαστίζει την αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley.

Με μια πρόσφατη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed μπορεί να γίνει λιγότερο επιθετική εάν ο πληθωρισμός κορυφωθεί στο β’ εξάμηνο του έτους, αλλά «οποιαδήποτε πτώση των επιτοκίων θα πρέπει να ερμηνεύεται περισσότερο ως ανησυχία για την ανάπτυξη παρά ως πιθανή ανακούφιση από τη Fed», έγραφαν σε υπόμνημα τους η ομάδα των αναλυτών με επικεφαλής τον Michael J. Wilson.

Ο S&P 500 μόλις βγήκε από το χειρότερο α’ του εξάμηνο σε περισσότερα από 50 χρόνια, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο τοξικός συνδυασμός μιας επιθετικής Fed και ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα πυροδοτήσει οικονομική συρρίκνωση. Εάν τα μακροοικονομικά στοιχεία δεν επιβεβαιώσουν μια ύφεση, οι αγορές μετοχών θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, αλλά εάν η ανάπτυξη πράγματι συρρικνωθεί, ο S&P 500 μπορεί να βυθιστεί ακόμα και 3.000 μονάδες - περίπου 22% κάτω από τα σημερινά του επίπεδα.

Ο Wilson, ο οποίος προέβλεψε σωστά το φετινό selloff, βλέπει τον εύλογο στόχο για την αξία του S&P 500 σε περίπου 3.400 έως 3.500, ή 11% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Με τις εκτιμήσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών του S&P 500 και του Nasdaq πάνω από 20% πιο ψηλά από την τάση που κυριάρχησε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προσδοκίες κερδών θα μειωθούν τους επόμενους μήνες, προέβλεψε ο Wilson.

«Μέχρι να μειωθούν οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα σε πιο λογικά επίπεδα ή οι αποτιμήσεις να αντανακλούν αυτόν τον κίνδυνο, η bear market δεν έχει ολοκληρωθεί», έγραψε.