Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας μπορεί να γεμίζουν πιο γρήγορα από το κανονικό, αλλά η χώρα εξακολουθεί να αγωνίζεται να πετύχει το επίπεδο επάρκειας που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει τον ερχόμενο χειμώνα.

Ακόμα κι αν τα αποθέματα φυσικού αερίου μπορέσουν να ανταποκριθούν στον στόχο της Γερμανίας για πληρότητα 95% μέχρι τον Νοέμβριο, αυτό θα κάλυπτε μόνο περίπου 2 με 2,5 μήνες ζήτησης για θέρμανση, βιομηχανικές ανάγκες και ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει πλήρως τις προμήθειες, σύμφωνα με τον Klaus Mueller, πρόεδρο της Federal Network Agency, της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας. Τα αποθέματα είναι σήμερα κατά 77% γεμάτα, δηλαδή δύο εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Η Γερμανία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, αγωνίζεται να γεμίσει τα χειμερινά της αποθέματα αφού η Μόσχα μείωσε δραστικά τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream, επιδεινώνοντας τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες που φαίνεται, μάλιστα, ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες για χαμηλότερη κατανάλωση, προειδοποίησε για δελτίο και αυτή την εβδομάδα επέβαλε τέλος στη χρήση φυσικού αερίου.

«Είμαστε λίγο πιο γρήγοροι από ό,τι στο παρελθόν όσον αφορά την πλήρωση του αποθηκευτικού χώρου, αλλά δεν είναι σημάδι ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε», δήλωσε ο Mueller σε συνέντευξή του την Τρίτη. «Πρέπει να συνεχίσουμε.»

Με τον κίνδυνο ενός πιο δροσερού από το κανονικό φθινόπωρο και την πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών στον εφοδιασμό, ο στόχος που έχει επιβάλει η κυβέρνηση να πληρωθούν οι χώροι αποθήκευσης κατά 85% μέχρι τον Οκτώβριο μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολος, είπε ο Mueller. Η επίτευξη του στόχου του Νοεμβρίου για 95% πληρότητα μοιάζει «δύσκολο να επιτευχθεί», επειδή ορισμένοι χώροι αποθήκευσης απαιτούν περισσότερο χρόνο για να γεμίσουν, εξήγησε.