Τα συμβόλαια του ετήσιου προθεσμιακού συμβολαίου ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία ξεπέρασαν τη Δευτέρα το όριο των 1.000 ευρώ, για πρώτη φορά στα χρονικά, καθώς διευρύνεται η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη λόγω των επιπτώσεων που έχει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανίας.

Η εξέλιξη έρχεται αφότου οι τιμές ενέργειας στη Γερμανία και τη Γαλλία αυξήθηκαν πάνω από 25% την περασμένη Παρασκευή, ενόψει των νέων περιορισμών ροής αερίου από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές ενέργειας στη Γερμανία για το 2023 ενισχύθηκαν 6,6% στα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται πως το «φράγμα» των 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα αντίστοιχα συμβόλαια στη Γαλλία ξεπεράστηκε την Παρασκευή.

Ανησυχία στο Βερολίνο για την αγορά ρεύματος
Το ρεκόρ στα συμβόλαια ήρθε μετά από τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Κυριακή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε πως η χώρα του θα γεμίσει το 85% της συνολικής πληρότητας αερίου που θα χρειαστεί μέσα στον Σεπτέμβριο, πιο γρήγορα από τις αρχικές εκτιμήσεις του Βερολίνου.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία θα συνεδριάζει για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αύριο, Τρίτη 30 Αυγούστου, ενώ ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε την Κυριακή πως υπάρχει ανάγκη για γρήγορη δράση αλλιώς «ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει λόγω της ενεργειακής κρίσης». Ο ίδιος είπε πως η ηλεκτρική αγορά πρέπει να αλλάξει ώστε οι τιμές να μην συνδέονται με το ακριβότερο φυσικό αέριο.