Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε «εντελώς» τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 εξαιτίας εργασιών συντήρησης που πρόκειται να διαρκέσουν τρεις ημέρες.

Οι εργασίες «σε έναν σταθμό συμπίεσης αερίου έχουν ξεκινήσει», επεσήμανε η ρωσική εταιρεία σε ανακοίνωσή της που ανήρτησε στο Telegram.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μίλερ εκτίμησε ότι το Βερολίνο είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένο για την αναστολή των παραδόσεων μέσω του Nord Stream καθώς τα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας έχουν γεμίσει κατά σχεδόν 85%.

«Τον χειμώνα μπορούμε να πάρουμε αέριο από τα αποθέματα, κάνουμε οικονομία στο αέριο (και πρέπει να συνεχίσουμε!), έρχονται οι τερματικοί σταθμοί του υγροποιημένου φυσικού αερίου και χάρη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία (και σύντομα τη Γαλλία) το αέριο ρέει», τόνισε ο Μίλερ στο Twitter.

Η Gazprom είχε προειδοποιήσει για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream για «απαραίτητες» εργασίες σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, από όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία κατηγορεί συχνά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν «όπλο».

Η Gazprom έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream τους τελευταίους μήνες.