Αντιμέτωπη με υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας βρίσκεται η Σρι Λάνκα από τα ομόλογά της σε τοπικό νόμισμα την ώρα που επιχειρεί να μειώσει το χρέος, που είναι το «κλειδί» για να κερδίσει μια πολυπόθητη χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η αξιολόγηση «CCC» της Fitch Ratings για το μακροπρόθεσμο χρέος σε τοπικό νόμισμα που επιβεβαιώθηκε τον Μάιο «δείχνει ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος το χρέος σε τοπικό νόμισμα να συμπεριληφθεί στην αναδιάρθρωση του χρέους», εκτίμησε η Sagarika Chandra, αναπληρώτρια διευθύντρια με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Στα τέλη Απριλίου η Σρι Λάνκα είχε 30 δισ. δολάρια εξωτερικό χρέος και 34 δισ. δολάρια εσωτερικό χρέος.

Η Σρι Λάνκα εκδήλωσε αδυναμία να αποπληρώσει το χρέος της σε δολάρια τον Μάιο για πρώτη φορά και πρέπει να συνάψει συμφωνία αναδιάρθρωσης με ιδιώτες ομολογιούχους και επίσημους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, για να λάβει την έγκριση του ΔΝΤ για δάνειο 2,9 δισ. δολαρίων. Παράλληλα η νησιωτική χώρα αντιμετωπίζει αγωγή σε αμερικανικό δικαστήριο σχετικά με τον προτεινόμενο αναπροσδιορισμό του χρέους της, με μία από τους κατόχους ομολόγων, τη Hamilton Reserve Bank, να κατηγορεί τη Σρι Λάνκα ότι έθεσε όρους που ευνοούν τις εγχώριες τράπεζες.

«Υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με το εάν μπορούν να επιτευχθούν βιώσιμα επίπεδα χρέους με μια απλή αναδιάρθρωση υουη χρέους που αποτιμάται σε δολάρια ΗΠΑ και του χρέους που έχει ευνοϊκούς όρους», δήλωσε ο Kenneth Akintewe, επικεφαλής του ασιατικού κρατικού χρέους της abrdn στη Σιγκαπούρη. «Αναμφισβήτητα, το χρέος σε τοπικό νόμισμα πρέπει επίσης να αναδιαρθρωθεί προκειμένου να φτάσει σε αυτά που το ΔΝΤ θεωρεί βιώσιμα επίπεδα».