Κεφάλαια ενός fund που δημιουργήθηκε κατά την πανδημία για να προσφέρει ενισχύσεις στις επιχειρήσεις σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει η γερμανική κυβέρνηση για να παράσχει εγγυήσεις δανείων σε προβληματικές εταιρείες ενέργειας, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW θα επιβλέπει τον μηχανισμό και ο όγκος των διαθέσιμων εγγυήσεων δανείων θα είναι περίπου 67 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς πρόκειται να εγκρίνει το σχέδιο που έχει σκοπό να βοηθήσει τις ενεργειακές εταιρείες που αναγκάζονται να πληρώσουν υψηλότερες τιμές λόγω των περικοπών της ρωσικής προμήθειας, σε τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης της ηπείρου, καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κύμα χρεοκοπιών ως αποτέλεσμα της κρίσης.

Το πιο πρόσφατο σχέδιο εγγύησης δανείων, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Handelsblatt, είναι ξεχωριστό από ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, εν μέρει με στόχο να βοηθήσει τις ενεργειακές επιχειρήσεις που επιβαρύνονται υπερβολικά από απαιτήσεις εξασφαλίσεων.

Η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της αναλαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας εν μέσω φόβων ότι οι εταιρείες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Η Equinor ASA της Νορβηγίας είπε ότι το ευρωπαϊκό εμπόριο ενέργειας κινδυνεύει να καταρρεύσει υπό το βάρος calls ύψους τουλάχιστον 1,5 τρισ. δολαρίων.