Η οικονομική επιβράδυνση της ευρωζώνης - ή πιθανώς μία ύφεση - δεν θα είναι αρκετή για τον έλεγχο του πληθωρισμού και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

«Η επιβράδυνση της οικονομίας δεν πρόκειται να "φροντίσει" από μόνη της τον πληθωρισμό», υπογράμμισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σύμφωνα με το Reuters.

«Η επιβράδυνση της οικονομίας θα μειώσει τις πιέσεις στη ζήτηση, γεγονός που θα μειώσει τον πληθωρισμό. Όμως, ταυτόχρονα, πρέπει να δράσουμε από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής για να διατηρήσουμε σταθερές τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να αποφύγουμε δευτερογενείς επιπτώσεις» έσπευσε να προσθέσει.

Σε υψηλό 11ετίας η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων
Η δήλωση - «βόμβα» του ντε Γκίντος έλαβε «φωτιά» στην απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων που αυξήθηκαν σήμερα σε υψηλό 11ετίας.

Η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 1,594%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Συγκεκριμένα, η απόδοση των 10ετών τίτλων αυξήθηκε 8 μ.β. στο 1,817%, το υψηλότερο από τον Ιούνιο, ενώ των 30ετών ομολόγων αυξήθηκε 5 μ.β. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων ήταν μικρότερη κατά 2 μ.β. από αυτή των 30ετών.

«(Η αγορά) προεξοφλεί ότι η ΕΚΤ θα προκαλέσει πόνο για να μειώσει ξανά τις πληθωριστικές προσδοκίες», ανέφερε αναλυτής της Rabobank.