Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου περιεργάζονται σχέδια για ενεργειακό lockdown υπό τον φόβο των black outs τον χειμώνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στην Βρετανία οι τράπεζες ήδη βγάζουν από το «χρονοντούλαπο» το «όπλο» της τηλεργασίας, ενώ τα βλέμματα κεντρικών πιστωτικών ιδρυμάτων στρέφονται στη Νότια Αφρική, όπου οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητας.

«Όλες οι εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους δίνουν μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο Άντριου Ρόγκαν, διευθυντής στο τμήμα της επιχειρησιακής ανθεκτικότητας της UK Finance, σε συνέντευξή του, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει αίσθηση πανικού», αλλά επείγει η ετοιμότητα.

Τα σχέδια έρχονται εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, που εντείνει τις ανησυχίες για διακοπές ρεύματος λόγω πτώσης της θερμοκρασίας, με την αγωνία να κορυφώνεται στην Ευρώπη που ενεργειακά είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Βρετανία εξετάζει διάφορα σενάρια και εκτιμά ο κρύος καιρός τον χειμώνα σε συνδυασμό με τη έλλειψη σε προμήθειες φυσικού αερίου, θα επιφέρει μαζικά black outs τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε νοικοκυριά.

Από την πλευρά της, η Γαλλία αναμένεται να ζητήσει από τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις τοπικές αρχές να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας για να αποφύγουν τις εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, ενώ η Γερμανία εθνικοποιεί τον γίγαντα φυσικού αερίου Uniper για να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού της τομέα.

Ο επικεφαλής για τη Γερμανία της JP Morgan, Στέφαν Μπεχρ, επεσήμανε πως τα μεγάλα γραφεία της τράπεζας, διαθέτουν εφεδρικές γεννήτριες, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού από χώρα σε χώρα, προσωρινά σε περίπτωση επιδείνωσης των προβλημάτων, ενώ ανάλογα σχέδια καταστρώνουν όλα τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα.

Πάντως εκπρόσωποι των Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America, HSBC και η BNP Paribas αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν ρωτήθηκαν για τις προετοιμασίες τους.

Σύμφωνα με τη UK Finance, οι μεγάλες τράπεζες διαθέτουν γεννήτριες και άλλες πηγές ενέργειας, οι οποίες δύνανται να τις διατηρήσουν εν λειτουργία για 72 ώρες. Όπως υπογραμμίζει ο Ρόγκαν, υπό εξέταση βρίσκονται περιοχές με μικρότερο κίνδυνο διακοπών προκειμένου να στηθούν επιχειρησιακά κέντρα, ενώ όπως συμπληρώνει η πανδημία και η εμπειρία που αποκόμισαν τις έχει καταστήσει καλύτερα προετοιμασμένες.

Η κρίση ωθεί επίσης τις τράπεζες να προσπαθήσουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα. Η εταιρεία eEnergy, η οποία διαχειρίζεται ενεργειακή στρατηγική για αρκετές εκατοντάδες κτίρια στο City του Λονδίνου, έχει δει μια «τεράστια αύξηση» τους τελευταίους τρεις μήνες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που επιδιώκουν να φτάσουν στο καθαρό μηδέν δεδομένων των προβλημάτων στην ενεργειακή αγορά, δήλωσε ο επικεφαλής του Ομίλου. Εκτελεστικός Διευθυντής Χάρβεϊ Σινκλέρ.

«Οι τιμές της ενέργειας έχουν φτάσει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το κόστος ενοικίου. Εγκαθιστούμε έξυπνους μετρητές και εντοπίζουμε εάν τα φώτα παραμένουν αναμμένα τη νύχτα και εάν οι μονάδες κλιματισμού είναι στο "τέρμα"» τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της eEnergy, Χάρβεϊ Σινκλέρ.

Στην Ελβετία η UBS έχει αποφασίσει να υπάρξει δραστική μείωση της θερμοκρασίας στα κτίριά της. Στη Δανία οι τράπεζες σκέφτονται να προμηθεύουν με κουβέρτες τους εργαζόμενους, ενώ η Deutsche Bank ανακοίνωσε μες στο καλοκαίρι ότι αναστέλλει τη λειτουργία των air conditions και κόβει το ζεστό νερό στα γραφεία της στη Γερμανία.