Οι παγκόσμιοι επενδυτές προετοιμάζονται για περισσότερο χάος στις αγορές μετά από μια μνημειώδη εβδομάδα, που οδήγησε τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο σε καθίζηση, την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις ενίσχυσαν τον αγώνα τους ενάντια στον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, τα σημάδια ασυνήθιστων καιρών ήταν παντού ορατά. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) προέβη στην τρίτη της συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων εβδομήντα πέντε μονάδων βάσης, ενώ η Ιαπωνία παρενέβη για να στηρίξει το γεν για πρώτη φορά από το 1998. Η βρετανική λίρα υποχώρησε σε νέο κατώτατο 37 ετών έναντι του δολαρίου, μετά τις ανακοινώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της χώρας για ιστορικές φορολογικές περικοπές και τεράστιες αυξήσεις στον δανεισμό.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι θα καταρεύσει πού και πότε», δήλωσε ο Mike Kelly, επικεφαλής του multi-asset της PineBridge Investments (ΗΠΑ). «Παλιότερα, η σκέψη ήταν ότι μια ύφεση θα ήταν σύντομη και ρηχή. Τώρα το αναθεωρούμε και σκεφτόμαστε τις ακούσιες συνέπειες μιας πολύ πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Οι μετοχές υποχώρησαν παντού. Ο βιομηχανικός Dow Jones σχεδόν έφτασε στα επίπεδα του S&P 500 και του Nasdaq σε μια πτωτική αγορά, ενώ τα ομόλογα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, καθώς οι επενδυτές βαθμολόγησαν εκ νέου τα χαρτοφυλάκια τους σε έναν κόσμο επίμονου πληθωρισμού και αυξανόμενων επιτοκίων.

Πάνω από όλα ήταν το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών έναντι άλλων νομισμάτων, ανυψώθηκε εν μέρει από τους επενδυτές που αναζητούσαν καταφύγιο από τις άγριες διακυμάνσεις στις αγορές.

«Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες... είναι πλέον βίαιες στις κινήσεις τους», δήλωσε ο David Kotok, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων της Cumberland Advisors. «Όταν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες ασχολούνται με τον καθορισμό των επιτοκίων, μετατοπίζουν την αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος».

Προς το παρόν, οι πωλήσεις σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων έχουν προσελκύσει λίγους κυνηγούς ευκαιριών. Στην πραγματικότητα, πολλοί πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι βέβαιο ότι θα χειροτερέψουν, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο αυξάνει τους κινδύνους μιας παγκόσμιας ύφεσης.

«Παραμένουμε προσεκτικοί», δήλωσε ο Russ Koesterich, ο οποίος επιβλέπει το Global Allocation Fund για τη Blackrock, τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, σημειώνοντας ότι η κατανομή του σε μετοχές είναι «πολύ κάτω από το σημείο αναφοράς» και είναι επίσης προσεκτικός στα ομόλογα.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μειωθεί ο πληθωρισμός, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το εάν η FED θα προχωρήσει ή όχι σε μια επιθετική εκστρατεία σύσφιξης, όπως σηματοδότησε αυτή την εβδομάδα».

Οι επιπτώσεις από την ταραχώδη εβδομάδα, επιδείνωσαν τις τάσεις για τις μετοχές και τα ομόλογα που ίσχυαν όλο το χρόνο, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές και για τις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Αλλά η θολή προοπτική σήμαινε ότι δεν ήταν ακόμα αρκετά φθηνά για ορισμένους επενδυτές.

«Πιστεύουμε ότι ο χρόνος για να προχωρήσουμε σε θέσεις long στις μετοχές είναι ακόμη μπροστά μας, μέχρι να δούμε σημάδια ότι η αγορά έχει πιάσει πάτο», δήλωσε ο Jake Jolly, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός στην BNY Mellon, ο οποίος αυξάνει τις θέσεις του σε κρατικά ομόλογα μικρής διάρκειας.

Πρόσθεσε ότι η αγορά πλησιάζει όλο και περισσότερο προς την ύφεση, αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει σε αυτήν.