Οι χώρες στις περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας θα περάσουν σε ύφεση για το 2022, λόγω των επιπτώσεων που έχει σε αυτές ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι παραπάνω περιοχές αναμένεται να καταγράφουν ύφεση 0,2% για το τρέχον έτος, καθώς επηρεάζονται από τον περιορισμό στις ενεργειακές παραδόσεις της Ρωσίας. Για το 2023, οι περιοχές αναμένεται να καταγράψουν μικρή ανάπτυξη, 0,3%.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι οικονομικές προοπτικές για την Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Ασία «παραμένουν αβέβαιες», με το ενδεχόμενο παράτασης του πολέμου να προκαλεί μεγαλύτερη φυσική και περιβαλλοντική καταστροφή, μαζί με τον κατακερματισμό του εμπορίου και των επενδύσεων.

«Ο κίνδυνος του χρηματοπιστωτικού στρες παραμένεις επίσης υψηλός, με βάση τα μεγάλα επίπεδα του δημοσίου χρέους και του πληθωρισμού», σύμφωνα με την έκθεση.

Παράλληλα, ο Οργανισμός υποστηρίζει πως λόγω των εξελίξεων, αναμένει πως οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι το 2025 «τουλάχιστον».