Αύξηση των επιτοκίων σε θετικό έδαφος χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τους κινδύνους ύφεσης προτείνει στην ΕΚΤ ο αξιωματούχος της και κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου, Pierre Wunsch.

Η αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο στο 0,75% σημαίνει ότι τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι αρνητικά σε πραγματικούς όρους, δήλωσε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου. Τα «πραγματικά» επιτόκια προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο ρεκόρ 10% στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 8,1% για το έτος.

«Ειλικρινά με βάση τη βασική μας υπόθεση, η οποία είναι τώρα λίγο πολύ μια τεχνική ύφεση στην Ευρώπη, νομίζω ότι θα πρέπει να πάμε πραγματικά κάπου θετικά», δήλωσε στο CNBC.

Το πότε ακριβώς θα πρέπει να συμβεί αυτό ή ποιο θα είναι το ποσοστό της αύξησης δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς θα εξαρτηθεί από τον αντίκτυπο της οικονομικής επιβράδυνσης στον πληθωρισμό και τον τρόπο υπολογισμού του πραγματικού επιτοκίου, προσέθεσε. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι το βασικό επιτόκιο «πιθανότατα» θα πρέπει να είναι πάνω από 2% μέχρι το τέλος του έτους.

«Υποστηρίζουμε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη είναι διαφορετικό από το Ηνωμένο Βασίλειο, από τις ΗΠΑ, αλλά τους τελευταίους έξι μήνες βασικά η κατεύθυνση που ακολουθούσαμε δεν ήταν τόσο διαφορετική. Επομένως, το στοίχημά μου θα είναι ότι θα είναι πάνω από 2%, και δεν θα εκπλαγώ αν χρειαστεί να πάμε πάνω από το 3% κάποια στιγμή», δήλωσε ο Wunsch στις Ετήσιες Συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια από -0,5% σε μηδέν στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο, την πρώτη της αύξηση εδώ και 11 χρόνια, αφού διατηρούσε τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος από το 2014.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε το β’ τρίμηνο και η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, αλλά πολλοί αναλυτές αναμένουν ύφεση, δεδομένων των περιορισμών στην ενέργεια, των αυξανόμενων επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού.

Άλλες 75 μονάδες βάσης;
Μιλώντας επίσης στο CNBC, ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Robert Holzmann ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι της ΕΚΤ έχουν λάβει συνειδητή απόφαση να προσπαθήσουν να «συνεργαστούν με την αγορά, να εκφράσουν τις απόψεις μας και να είναι πιο ευανάγνωστοι».

Σημείωσε επίσης ότι η αύξηση των 75 μονάδων βάσης της ΕΚΤ ήταν αναμενόμενη από τις αγορές και ότι επί του παρόντος οι προσδοκίες είναι ότι η επόμενη κίνηση στη νομισματική πολιτική της, που αναμένεται στις 27 Οκτωβρίου, θα είναι παρόμοια.

«Η εντύπωσή μου και η γνώση μου είναι ότι οι αγορές είναι έτοιμες», είπε. «Μιλώντας με την αγορά, ακούγοντας από την αγορά επίσης τι περιμένουν για την επόμενη συνάντηση, νομίζω ότι θα είναι σε παρόμοιο επίπεδο».