Σε καθοδική αναθεώρηση για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σύμφωνα με το CNN, οι αναλυτές της Fitch αναφέρουν πως οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα οδηγήσουν την οικονομία σε μια ύφεση όπως αυτή της δεκαετίας του 1990.

Η Fitch υποβάθμισε την εκτίμηση για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για το 2023 στο 0,5% έναντι της εκτίμησης του οίκου τον Ιούνιο για ανάπτυξη 1,5% το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την Fitch, ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει να «ματώνει» τα εισοδήματα των αμερικανικών νοικοκυριών για το 2023, με τη μειωμένη καταναλωτική δαπάνη να «δείχνει» σε συρρίκνωση της οικονομίας κατά το β' τρίμηνο του 2023.

Το δημοσίευμα συμπληρώνει πως «αναμένουμε πως η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι αρκετά ήπια».

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει πως η ύφεση θα είναι «αρκετά παρόμοια» με αυτή που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1990 και έληξε τον Μάρτιο του 1991, όταν και πάλη η αμερικανική οικονομία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό και όταν η Fed είχε προχωρήσει και πάλι σε αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της με στόχο να «ρίξει» τις υψηλές τιμές στην οικονομία.