Το κόστος δανεισμού της Γερμανίας σκαρφάλωσε πάνω από το 2,5% για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία (σσ: από το 2011), σύμφωνα με το Bloomberg.

Ένας από τους λόγους είναι πως οι traders ποντάρουν σε επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες για την ανάσχεση των πληθωριστικών πιέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα πως η απόδοση του 10ετούς γερμανιού ομολόγου κινείται ανοδικά εδώ και 12 συνεχόμενες εβδομάδες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντντερ πρόσφατα επανέλαβε την σημασία των υγιών δημοσιονομικών και ανέφερε ότι η οικονομία πρέπει να στηριχθεί, χωρίς όμως να ενισχυθεί η ζήτηση.

«Μετά την κρίση, πρέπει να επιστρέψουμε στη δημοσιονομική σταθερότητα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να «ξεκλειδώσουμε τις υπάρχουσες πηγές πόρων», αναφερόμενος στο Ταμείο Ανασυγκρότησης. Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σημείωσε ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να συνδυάζει αξιόπιστη μείωση υπάρχοντος χρέους και πιο ρεαλιστική προσέγγιση για τις δημόσιες επενδύσεις, ειδικά στην ψηφιακή και την πράσινη οικονομία. Τόνισε πάντως ότι δεν βλέπει ανάγκη για νέα δημοσιονομικά εργαλεία στην Ευρώπη.