Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του προς την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να συνεχίσει να μειώνει το βασικό της επιτόκιο σε μονοψήφια νούμερα μέχρι το τέλος του έτους.

«Το επιτόκιο θα μειωθεί σε μονοψήφιο αριθμό», τόνισε σε ομιλία του στην επαρχία Μαλάτια της Τουρκίας το Σάββατο. «Θα σώσουμε τους επενδυτές μας, τους πολίτες μας από την καταπίεση των επιτοκίων» πρόσθεσε σύμφωνα με το Βloomberg.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μόλις μείωσε το βασικό της επιτόκιο για τρίτη συνεχή φορά παραπάνω από το προβλεπόμενο. Τον Σεπτέμβριο, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να πέσει το κύριο επιτόκιο κάτω από το 10% μέχρι το τέλος του έτους ενώ ο πληθωρισμός της Τουρκίας εκτοξεύθηκε στο 83,45% τον Σεπτέμβριο, που αποτελεί ρεκόρ 24 ετών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι υπέρ του χαμηλού κόστους δανεισμού, υποστηρίζοντας τη θεωρία που λέει ότι η μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε χαμηλότερο πληθωρισμό. «Θα επιβραδύνουμε τον πληθωρισμό από το επόμενο έτος καθώς μειώσαμε τα επιτόκια», σημείωσε ο κ. Ερντογάν.