Κορυφαίοι τραπεζίτες της Wall Street κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος ύφεσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ εντείνεται και κερδίζει έδαφος.

Ειδικότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, δήλωσε ότι οι οικονομικές συνθήκες θα «σφίξουν ουσιαστικά από εδώ», καθώς η Fed έχει καταστήσει σαφές ότι πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκιά της για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

«Όταν υπάρχει ένα οικονομικό σενάριο όπου ενσωματώνεται ο πληθωρισμός, είναι πολύ δύσκολο να βγούμε από αυτό χωρίς πραγματική οικονομική επιβράδυνση», υπογράμισε μιλώντας στο συνέδριο Future Investment Initiative της Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μάλιστα, εκτίμησε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκιά της πέρα ​​από 4,5-4,75% εάν δεν δει πραγματικές αλλαγές.

«Έτσι κι εγώ βρίσκομαι στο στρατόπεδο που υποστηρίζει πως πιθανότατα θα έχουμε ύφεση στις ΗΠΑ, ενώ μπορεί να είμαστε σε ύφεση στην Ευρώπη ήδη», έσπευσε να συμπληρώσει.

Ο Φρανκ Πέτιτγκας, επικεφαλής των διεθνών επιχειρήσεων της Morgan Stanley, εκτίμησε πως: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2023 φαίνεται λίγο ζοφερό. Δεν ξέρουμε πραγματικά, νομίζω ότι είναι αρκετά ασφαλές να πούμε ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα έχουν κάποιο είδος προσγείωσης που δεν είναι πολύ ομαλό».

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, προειδοποίησε ότι ανησυχεί περισσότερο για τους γεωπολιτικούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η γεωπολιτική γύρω από τη Ρωσία και την Ουκρανία, την Αμερική και την Κίνα, οι σχέσεις του δυτικού κόσμου. Αυτό για μένα θα ήταν πολύ πιο ανησυχητικό από το αν υπάρχει μια ήπια ή ελαφρώς σοβαρή ύφεση» εξήγησε.