Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως κανένα πλοίο που μεταφέρει σιτηρά από την Ουκρανία δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει δρομολόγιο για αύριο, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, χωρίς να παρέχεται κάποια αιτιολόγηση για την απόφαση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση ελήφθη από τους εκπρόσωπους του ΟΗΕ, της Τουρκίας και της Ουκρανίας, στο κοινό Κέντρο Συντονισμού που έχει δημιουργηθεί για την εξαγωγή σιτηρών από την εμπόλεμη χώρα.

Υπενθυίζεται πως η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών το περασμένο Σάββατο, μετά από επιθέσεις σε πλοία του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα για τις οποίες η Μόσχα κατηγορεί τους Ουκρανούς για «τρομοκρατικές επιθέσεις».

Νωρίτερα, για το ζήτημα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κ. Ερντογάν σύμφωνα με το Anadolu, τόνισε στον Ρώσο πρόεδρο ότι η Τουρκία συνεχίζει να λαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με όλες τις πλευρές για την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη εφαρμογή της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών. Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι δυο πλευρές θα δημιουργήσουν μια συνεργασία με γνώμονα τη λύση σε αυτό το θέμα, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι εάν επιλύσουν την κρίση των σιτηρών με εποικοδομητική προσέγγιση, θα ενθαρρύνουν επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην πορεία για την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.