Την εκτίμηση πως η Ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει το ενδεχόμενο μιας ισχυρής ύφεσης στην οικονομία της το επόμενο χρονικό διάστημα εξέφρασε το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο.

Σε δηλώσεις του, ο Πορτογάλος αξιωματούχος είπε πως «μπορούμε να αποφύγουμε μια ύφεση ή τουλάχιστον μια ισχυρή ύφεση» στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας για την πολιτική αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, ο Σεντένο ανέφερε πως «βρισκόμαστε πλέον πολύ πιο κοντά στο να φτάσουμε το "ουδέτερο" επίπεδο των επιτοκίων».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η ευρωτράπεζα προχώρησε σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,75%, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που έφτασε στο 10,7% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο από το 9,9% τον Σεπτέμβριο.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι μια «ήπια ύφεση» είναι πιθανή, αλλά ότι δεν θα αρκούσε από μόνη της για να ανακόψει την εκτίναξη των τιμών και των πληθωριστικών πιέσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε πως «δεν πιστεύουμε ότι αυτή η ύφεση θα είναι ικανή να τιθασεύσει τον πληθωρισμό», μιλώντας μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων της ευρωτράπεζας κατά 75 μονάδες βάσης.