Η ισπανική κυβέρνηση υπεραμύνθηκε σήμερα του σχεδίου της που προβλέπει την επιβολή ενός έκτακτου φόρου στους τραπεζικούς ομίλους το 2023 και το 2024 έπειτα από τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), που ανησυχεί για την επίπτωση του μέτρου αυτού στην προσφορά πιστώσεων.

"Έχουμε ήδη λάβει υπόψη τις ερωτήσεις που εγείρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη σύνταξη και παρουσίαση αυτού του φόρου", που προορίζεται να χρηματοδοτήσει τα μέτρα υποστήριξης της αγοραστικής δύναμης, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο, στο περιθώριο μιας επίσκεψης στο Λονδίνο.

"Οι τράπεζες στην Ισπανία έχουν αυτή τη στιγμή πολύ υψηλούς δείκτες φερεγγυότητας" και αποκομίζουν "αναπάντεχα κέρδη", συνέχισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Κατά συνέπεια, "δεν υπάρχει λόγος αυτός ο προσωρινός και περιορισμένος φόρος" να θέσει σε κίνδυνο "τη χορήγηση πιστώσεων" και την "καλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος", πρόσθεσε.

Σε μια μη δεσμευτική γνωμοδότηση που δημοσιοποίησε χθες, Πέμπτη, η ΕΚΤ --την άποψη της οποίας είχε ζητήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου η Τράπεζα της Ισπανίας-- ζήτησε μια "εξαντλητική ανάλυση" των "ενδεχομένων αρνητικών συνεπειών στον τομέα" αυτού του προσωρινού φόρου, που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουνίου από την αριστερή ισπανική κυβέρνηση.

Πρέπει επίσης να "διασφαλίσει" ότι το μέτρο αυτό δεν συνεπάγεται "κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα, την αντοχή του τραπεζικού συστήματος και τη χορήγηση πιστώσεων" κάτι που θα μπορούσε να "επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη" στην Ισπανία, επέμεινε η ΕΚΤ.

Κληθείς να σχολιάσει σήμερα στη δημόσια ραδιοφωνία, ο Ισπανός υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Χοσέ Λουίς Εσκριβά, πρώην διευθυντής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, χαρακτήρισε "απροσδόκητη" την ανάλυση της ΕΚΤ, "υπό το φως της παρούσας συγκυρίας".

"Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκιά της, γιατί το κάνει; Το κάνει για να περιορίσει την αύξηση των πιστώσεων", είπε, χαρακτηρίζοντας "παράδοξο" να ανησυχεί η ΕΚΤ για μια ενδεχόμενη μείωση των δανείων που χορηγούν οι ισπανικές τράπεζες.

Η εισαγωγή αυτού του έκτακτου φόρου, που προορίζεται να ανακουφίσει τα ισπανικά δημόσια οικονομικά που περιήλθαν σε δύσκολη θέση λόγω της οικονομικής κρίσης, ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουνίου από τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Αναμένεται να επιτρέψει στη Μαδρίτη να ανακτήσει τρία δισεκ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια.

Οι ισπανικές τράπεζες καταγράφουν εδώ και μήνες κέρδη ρεκόρ, όπως και η πλειονότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, λόγω της αύξησης των επιτοκίων.