Ισχυρή πτώση εμφανίζουν οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της χώρας για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023.

Η πτώση έρχεται εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας να έχουν μπλοκαριστεί έως το τέλος του Ιουλίου του 2022, όταν επετεύχθη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, υπό το σχήμα Ουκρανίας, Ρωσίας, Τουρκίας και ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο, οι εξαγωγές σιτηρών ανήλθαν σε 14,3 εκατ. τόνους για την εν λόγω περίοδο, μειωμένες κατά 30,7% σε σχέση με τα 20,6 εκατ. τόνων την αντίστοιχη περσινή χρονικό περίοδο.

Οι μέχρι στιγμής εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία για το 12μηνο που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2023 αφορούν 5,4 εκατ. τόνους σιταριού, 7,7 εκατ. τόνους καλαμποκιού και 1,2 εκατ. τόνους κριθαριού.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει αναφέρει πως σκοπεύει να συγκεντρώσει μεταξύ των 50 εκατ. και των 52 εκατ. τόνων σιτηρών το τρέχον έτος, έναντι 86 εκατ. τόνων το 2021, πριν ξεκινήσει η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.