Ισχυρή πτώση εμφάνισε η χρήση φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τον Οκτώβριο του 2022 σε ετήσιο επίπεδο, λόγω της μεγάλης πτώσης στην εισαγωγή ρωσικού αερίου και στις ήπιες καιρικές συνθήκες στην ήπειρο μας.

Σύμφωνα με την EnergyScan, η ζήτηση αερίου στην Ευρώπη για τον Οκτώβριο υποχώρησε κατά 22% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 202, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται μεταξύ των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των μικρών βιομηχανιών, μετέδωσε το Bloomberg. Αντίθετα , η κατανάλωση ηλεκτρικού αυξήθηκε κατά 14% σε ετήσια βάση.

Η ζήτηση υποχώρησε και λόγω της ραγδαίας ανόδου των τιμών του αερίου -συνέπεια των κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία-, με πολλές μικρές βιομηχανίες να κλείνουν τομείς της λειτουργίας τους ώστε να επιβιώσουν. Παράλληλα, οι σημαντικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τα υψηλά αποθέματα αερίου έχουν μειώσει τις ανησυχίες για το ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα προχωρήσουν στην παροχή αερίου με δελτίο τους επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια φυσικού αερίου για την Ευρώπη στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ έχουν καταγράψει απώλειες περίπου 60% από τα ιστορικά υψηλά τους τον περασμένο Αύγουστο, αλλά παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον φθινόπωρο του 2021.

«Υπάρχουν αναδυόμενες ενδείξεις αλλαγής συμπεριφοράς σχετικά με τη χρήση θέρμανσης», δήλωσε ο Τζούλιεν Χοαράου, επικεφαλής ανάλυσης στο EnergyScan. Αυτό βοήθησε στην άσκηση «ισχυρής πτωτικής πίεσης στις τιμές spot του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και ενίσχυσε την ικανότητα της ηπείρου να εξισορροπήσει το σύστημα φυσικού αερίου της αυτόν τον χειμώνα».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, η αβεβαιότητα συνεχίζει να «ρίχνει τη σκιά της» για τους επόμενους μήνες, καθιστώντας δύσκολες τις προβλέψεις για τη διάθεση και ζήτηση του φυσικού αερίου, ενόψει των χαμηλότερων θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στην Ευρώπη για τον χειμώνα.