Η βρετανική τράπεζα HSBC αποφάσισε να πουλήσει την καναδική θυγατρική της, HSBC Canada, στην Royal Bank of Canada έναντι 13,5 δισ. δολαρίων Καναδά (10,04 δισ. δολάρια), αποχωρώντας από τη χώρα της Βόρειας Αμερικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 και μετά από την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών και αναμένεται να αποφέρει κέρδη προ φόρων 5,7 δισ. δολαρίων στην HSBC.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η κίνηση έρχεται καθώς η βρετανική τράπεζας εστιάζει την προσοχή της στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται εν μέσω πίεσης από το μεγαλύτερο μέτοχο της HSBC, την Ping An.

Από την πλευρά της, η Royal Bank of Canada θα ενισχύσει την παρουσία της στην τραπεζική αγορά του Καναδά, προσθέτοντας 130 καταστήματα και πάνω από 780.000 λιανικούς και εμπορικούς πελάτες στο δυναμικό της.

Σημειώνεται πως η εξαγορά της HSCBC από την Royal Bank of Canada σημειώθηκε μετά από τις δύο μεγαλύτερες εξαγορές στην τραπεζική ιστορία του Καναδά που έγιναν το 2021, με στόχο το «πάτημα» στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Bank of Montreal αγόρασε την Bank of West της BNP Paribas, δίνοντας 16,3 δισ. δολάρια για να επεκταθεί στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Toronto-Dominion Bank εξαγόρασε την First Horizon για 13,4 δισ. δολάρια.