Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα από τα χειρότερα χρόνια της εδώ και τρεις δεκαετίες, καθώς η ενεργειακή κρίση που γιγάντωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να προκαλεί αναταραχές και αστάθεια, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Μάλιστα, ο οικονομολόγος Σκοτ Τζόνσον προβλέπει ανάπτυξη μόλις 2,4% το 2023, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από το εκτιμώμενο 3,2% για φέτος και το χαμηλότερο - εξαιρουμένων των ετών κρίσης του 2009 και του 2020 - από το 1993.

Ωστόσο, σε παγκόσμια κλίμακα, η εικόνα θα είναι μεικτή καθώς οι ΗΠΑ θα ολοκληρώσουν την χρονιά με ύφεση, ενώ η ευρωζώνη αναμένεται να την «υποδεχτεί» στις αρχές του 2023. Αντίθετα, η οικονομία της Κίνας προβλέπεται να ισχυροποιηθεί σε βαθμό άνω του 5%, ενισχυμένη από το -ταχύτερο από το προβλεπόμενο- τέλος της πολιτικής μηδενικής COVID-19 και την νέα ώθηση από την αγορά ακινήτων, η οποία έχει πληγεί από την διπλή κρίση της ενέργειας και της πανδημίας.

«Οι διαφορές θα είναι επίσης εμφανείς και από πλευράς νομισματικής πολιτικής μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις επιτοκίων για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων», επεσήμανε ο Τζόνσον.

«Στις ΗΠΑ, με τους μισθούς να διατηρούν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο, πιστεύουμε ότι η Fed οδεύει προς ένα τελικό επιτόκιο 5% που θα παραμείνει εκεί μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2024. Στη ζώνη του ευρώ, εν τω μεταξύ, μια πιο γρήγορη μείωση του πληθωρισμού θα σημαίνει χαμηλότερο τελικό επιτόκιο στο τέλος του 2023» έσπευσε να συμπληρώσει.

Στην Κίνα, όπου οι αρμόδιες αρχές είναι ακροβατούν ανάμεσα στην επιθυμία τους να τονώσουν την ανάκαμψη της οικονομίας και της ανησυχίας για την αποδυνάμωση του γουάν, οι «περιορισμένες» μειώσεις των επιτοκίων θα βρεθούν έντονα στο προσκήνιο, όπως κατέληξε.