Στον σχηματισμό μιας παγκόσμιας «στρογγυλής τράπεζας» για το δημόσιο χρέος που θα περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, συμφώνησε η κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γκεοργκίεβα επεσήμανε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΔΝΤ ότι αισθάνεται «λίγο πιο αισιόδοξη» για τις προοπτικές αντιμετώπισης μεγάλων ζητημάτων χρέους που αντιμετωπίζουν οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μετά από συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τις κινεζικές αρχές την περασμένη εβδομάδα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα είχε μια «καρποφόρα ανταλλαγή απόψεων» με τους Κινέζους αξιωματούχους σχετικά με την ανάγκη να επιταχυνθεί η ελάφρυνση του χρέους για χώρες όπως η Ζάμπια και η Σρι Λάνκα, προσθέτοντας ότι είδε «χώρο για μια πλατφόρμα για πιο συστηματική δέσμευση σε θέματα χρέους, όπου η Κίνα μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο».

Την Πέμπτη, η Γκεοργκίεβα είπε ότι είχε μια «πολύ εποικοδομητική συζήτηση» με τους Κινέζους ηγέτες για το ζήτημα του χρέους κατά τη διάρκεια των συναντήσεών της μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις για να επιταχυνθεί η αντιμετώπιση του χρέους στα όρια του κοινού πλαισίου των G20 και να επεκταθεί σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την αυξανόμενη απογοήτευσή τους για αυτό που θεωρούν ως κωλυσιεργία από την Κίνα, τον μεγαλύτερο πλέον κρατικό πιστωτή στον κόσμο, στην παροχή ανακούφισης στο πλαίσιο του G20.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ιδιώτες πιστωτές και οι αναπτυξιακές τράπεζες θα πρέπει να υποχρεωθούν να αποδεχτούν «κουρέματα» του χρέους για να γίνει δίκαιη η διαδικασία.

Οι συζητήσεις στην Κίνα έφεραν κάποια πρόοδο, υπογράμμισε η Γκεοργκίεβα.

«Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να σχηματίσουμε μια παγκόσμια τράπεζα για το δημόσιο χρέος στο υψηλότερο επίπεδο – τους βασικούς πιστωτές, ορισμένους από τους δανειολήπτες, τον ιδιωτικό τομέα – με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και την προεδρία της G20 να είναι οι συνδημιουργεί», είπε.

«Χρειαζόμαστε αυτό το μέρος… Δεν μπορούμε να έχουμε λύσεις για συστημικό κίνδυνο με τα μέρη αυτής της λύσης να βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια και να μην μιλούν μεταξύ τους την ίδια στιγμή. Αυτό απλά δεν μπορεί να συμβεί», είπε.

Η προτεινόμενη στρογγυλή τράπεζα προσφέρει μια δομή που θα βοηθήσει στη βελτίωση της διαδικασίας αντιμετώπισης του χρέους και στην αποφυγή συστημικής κρίσης χρέους, είπε.

Η Γκεοργίεβα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας και άλλοι οικονομικοί ηγέτες συναντήθηκαν στην επαρχία Anhui της Κίνας την περασμένη εβδομάδα με αξιωματούχους της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, του υπουργείου Οικονομικών της Κίνας και της Τράπεζας EXIM και της China Development Bank.