Ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία, που αντιμετωπίζει πληθωρισμό άνω του 84% σε ετήσια βάση, θα αυξηθεί εκ νέου την 1η Ιανουαρίου και θα ανέρχεται στο καθαρό ποσό των 8.500 τουρκικών λιρών (περίπου 455 δολάρια) για τρίτη φορά σε έναν χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάνω από το 40% των Τούρκων ζει με τον κατώτατο μισθό.

Αυτός ανερχόταν σε 2.826 τουρκικές λίρες στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021, δηλαδή ήταν λίγο λιγότερο από 300 δολάρια τότε.

Αυτός αυξήθηκε σε 4.253 τουρκικές λίρες τον Ιανουάριο φέτος και σε 5.500 τον Ιούλιο, σε ανεπαρκές επίπεδο για την διαβίωση στις μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη.

Αναγνωρίζοντας ότι η χώρα διανύει μια "κρίσιμη περίοδο", λιγότερο από έξι μήνες από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν την προσεχή άνοιξη, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε για την "ταχεία πτώση του πληθωρισμού από το τέλος του μήνα".

"Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό 20% ως το τέλος του ερχόμενου έτους", δεσμεύτηκε.

Τα συνδικάτα είχαν ζητήσει 9.500 τουρκικές λίρες τον μήνα, αλλά ο αρχηγός του κράτους δήλωσε ότι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία.

"Δυστυχώς, έπειτα από σειρά συναντήσεων, εργαζόμενοι και εργοδότες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα ποσό", σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κρίνοντας τον συμβιβασμό "λογικό".

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε ήδη τον Νοέμβριο στην Τουρκία για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2021, στο 84,4% σε ετήσια βάση έναντι 85,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων εκτιμά ότι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος, καθώς το τουρκικό νόμισμα έχασε σχεδόν το 30% της αξίας του την χρονιά που φεύγει.