Εκατομμύρια εργαζόμενοι στη Γερμανία έχουν ήδη λάβει ένα αφορολόγητο ποσό ως αντιστάθισμα στον πληθωρισμό με την σύμφωνη γνώμη και στήριξη του γερμανικού δημοσίου.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι προσβλέπουν σε αυτό το βοήθημα που θα τους ανακουφίσει σε κάποιο βαθμό από το καλπάζον ενεργειακό κόστος. Δύο χρόνια έχουν στη διάθεσή τους οι εργοδότες για να καταβάλουν το αφορολόγητο επίδομα στους εργαζόμενους.

Το βοήθημα θα αποτελέσει από τον Ιανουάριο αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, τη βιομηχανία τροφίμων και την εστίαση.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση το οικονομικού ινστιτούτου Ifo, το 42% των εταιρειών προτίθεται να καταβάλει το βοήθημα, 14% το απορρίπτει και το 44% αμφιταλαντεύεται. «Ειδικά οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία και τις μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό το αφορολόγητο μπόνους», δήλωσε την Παρασκευή η ειδικός του Ifo Γιοχάνα Γκάρνιτς. Από την άλλη πλευρά, στον τομέα του εμπορίου, μόλις το 33% των εργοδοτών θεωρεί πιθανή την καταβολή εφάπαξ πληρωμής ύψους 1.500 ευρώ.

Το εφάπαξ βοήθημα συγκρατεί τις πληθωριστικές τάσεις

«Θεωρούμε δεδομένο ότι το αφορολόγητο βοήθημα θα αποτελέσει αντικείμενο και σε άλλες διαπραγματεύσεις για νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έτσι ώστε να επωφεληθούν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι», λέει ο Μίχαελ Σρόντι, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών σοσιαλδημοκρατών για οικονομικά ζητήματα. Το εφάπαξ βοήθημα έχει ως στόχο να ανακουφίσει τους εργαζόμενους σε μια εποχή εκτόξευσης τιμών. Και μάλιστα χωρίς να αυξάνεται μακροπρόθεσμα το μισθολογικό κόστος, δημιουργώντας ένα ανοδικό σπιράλ μισθών-τιμών, τροφοδοτώντας περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Τα 4,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις βιομηχανίες μετάλλου, ηλεκτρονικών, χημείας και φαρμάκων θα λάβουν 3.000 ευρώ καθαρά σε δύο δόσεις επιπλέον στις μισθολογικές αυξήσεις. Από το μπόνους δεν επωφελούνται μόνο οι εργαζόμενοι σε κολοσσούς εισηγμένους στο χρηματιστήριο, όπως BASF, Bayer, BMW, Fresenius, Henkel, Mercedes και Siemens, αλλά και όσοι εργάζονται σε αναρίθμητες μικρότερες επιχειρήσεις.

Η συνδικαλιστική οργάνωση Verdi χαιρετίζει την καταβολή αντισταθμίσματος στον πληθωρισμό και σε τράπεζες όπως Deutsche Bank, Commerzbank και ING-Diba. Ο Νόρμπερτ Ρόιτερ, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις συλλογικών συμβάσεων του συνδικάτου, καθιστά ωστόσο σαφές ότι: «Η καταβολή μπόνους δεν αποτελεί εναλλακτική στις μισθολογικές αυξήσεις ούτε τις υποκαθιστά. Διότι γρήγορα το ποσό αυτό ξοδεύεται χωρίς να έχει μεσοπρόθεσμη επίδραση στο εισόδημα του εργαζομένου».

Δεν επωφελούνται τα χαμηλά εισοδήματα

Ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo Κλέμενς Φουστ δηλώνει: «Σε εποχές οικονομικής αβεβαιότητας η καταβολή εφάπαξ πληρωμών έχει νόημα». Ασκεί ωστόσο κριτική επειδή το βοήθημα επιδοτείται στην ουσία από το κράτος, αλλά και επειδή «η αφορολόγητη πληρωμή 3.000 ευρώ ωφελεί κυρίως τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, ενώ θα έπρεπε να επικεντρώνεται στην ενίσχυση των κατώτατων εισοδημάτων».