Επτά στις δέκα είναι οι πιθανότητες για την αμερικανική οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση το 2023, σύμφωνα με 38 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg Economics από 12 έως 16 Δεκεμβρίου, στον απόηχο των μαζικών αυξήσεων των επιτοκίων από την Fed.

Οι πιθανότητες ύφεσης το 2023 αυξήθηκαν από το 65% που «έδιναν» τον Νοέμβριο και είναι υπερδιπλάσια από ό,τι πριν από έξι μήνες, με τις μέσες εκτιμήσεις να βλέπουν το ΑΕΠ να υποχωρεί το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του αμερικανικού ΑΕΠ, προβλέπεται να αυξηθούν ελάχιστα στα μέσα του έτους.

«Η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει μεγάλους αντίθετους ανέμους από την αύξηση των επιτοκίων, τον υψηλό πληθωρισμό, το τέλος των δημοσιονομικών κινήτρων και τις αδύναμες εξαγωγικές αγορές στο εξωτερικό», σύμφωνα με τον Μπιλ Άνταμς, επικεφαλής οικονομολόγο στην Comerica Bank. «Οι επιχειρήσεις έχουν γίνει προσεκτικές όσον αφορά την προσθήκη αποθεμάτων και τις προσλήψεις» πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός φαίνεται να μειώνεται αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει τον στόχο του 2% της Fed, με τον πρόεδρο, Τζερόμ Πάουελ να έχει καταστήσει σαφές ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων το 2023. Φέτος, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων συνεχόμενων αυξήσεων κατά 75 μονάδες βάσης.

Ένας βασικός λόγος που η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει υψηλότερα επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας. Ενώ η οικονομία αποδυναμώνεται, η απασχόληση ωστόσο, φαίνεται να αντέχει. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να κορυφωθεί στο 4,9% κατά μέσο όρο.

Καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και το κόστος δανεισμού «ματώνουν» τα οικονομικά των νοικοκυριών, οι επιχειρήσεις φαίνεται επίσης να δέχονται πλήγμα. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μεγάλες μειώσεις στις επενδύσεις τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2023. Τέλος, οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για τη βιομηχανική παραγωγή για κάθε τρίμηνο του επόμενου έτους που κι αυτή με τη σειρά της διολισθαίνει.