Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια «πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση» που θα δοκιμάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος.

«Οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη συμπίπτουν με οικονομική επιβράδυνση και χαμηλή ανάπτυξη», υπογράμμισε μιλώντας στην Ισπανική Συνομοσπονδία Ενώσεων Νέων Επιχειρηματιών. «Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα και οι επιχειρήσεις να είναι συνετά και να εστιάζουν σε βάθος χρόνου» έσπευσε να συμπληρώσει.

Παράλληλα, σχετικά με το πόσο υψηλά θα φτάσει το κόστος δανεισμού, επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΚΤ, δηλαδή πως αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί «από συνεδρίαση με συνεδρίαση και με βάση τα νέα δεδομένα».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως η ευρωζώνη βιώνει μια «σύντομη και ήπια ύφεση» όμως η οικονομία της θα αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά το δεύτερο τρίμηνο.

«Αυτή η κατάσταση αναμφίβολα αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τη βιωσιμότητά τους. Με μια ύφεση στον ορίζοντα, η τρέχουσα υψηλή αβεβαιότητα καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες να κατανείμουν τα κεφάλαιά τους. Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνετοί» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.