Τα ΑΕΠ της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Σλοβακίας θα υποχωρήσουν για το 2023 σε επίπεδα που ήταν προ της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody's σε έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Η Moody's προβλέπει μια «ήπια ύφεση» στην Ευρωζώνη για το τρέχον έτος, με τους αναλυτές να αναφέρουν πως «τα μέτρα στήριξης σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η υποχώρηση των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα θα ελαφρύνουν τον αντίκτυπο» της ύφεσης.

Νταβός: Πιθανή μια ύφεση στην παγκόσμια οικονομία το 2023

Η Moody's δίνει 60% πιθανότητες για ύφεση στην οικονομία της Ευρωζώνης. Παράλληλα, ο οίκος τονίζει πως το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού θα μπορούσε να έχει σημαντικές πιστωτικές συνέπειες για ορισμένες χώρες στον νότο της Ευρώπης.

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η Γερμανία παρουσίασε οικονομική ανάπτυξη 1,9% για το 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Destatis που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

«Η συνολική οικονομική κατάσταση στη Γερμανία το 2022 χαρακτηρίστηκε από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, όπως οι ακραίες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας», δήλωσε η Ruth Brand, πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας.