Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τις σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός στην οικονομία της Ευρωζώνης φανερώνουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας, τον Δεκέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε από την ΕΚΤ στη δημοσιότητα, μεγάλος αριθμός των μελών του Δ.Σ. είχε ταχθεί υπέρ μιας αύξησης 75 μονάδων βάσης, παρόμοιας με αυτή του Οκτωβρίου. Τελικά, η «ευρεία πλειοψηφία» των μελών του Δ.Σ. της ευρωτράπεζας αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όπως πρότεινε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Λαγκάρντ: Ακόμη πολύ υψηλός ο πληθωρισμός - Παραμένουμε στην πορεία μας

Η απόφαση ελήφθη ώστε «να επικοινωνηθεί πως τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω και με σταθερό ρυθμό μέχρι να φτάσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να διασφαλιστεί πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%» που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Σημειώνεται πως στις 2 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων της, με την πλειονότητα των επενδυτών να περιμένει μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.