Ρεκόρ στις εκδόσεις ομολόγων καταγράφηκε στην Ευρώπη καθώς μέσα στον πρώτο μήνα του 2023, αντλήθηκαν περισσότερα από 240 δισ. ευρώ, «αποχαιρετώντας» το προηγούμενο υψηλό πριν από ακριβώς τρία χρόνια, τον Ιανουάριο του 2020 (σσ: λίγο κάτω από 239 δισ. ευρώ).

Οι εκδόσεις ομολόγων από τις χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται αυτήν τη στιγμή σε σχεδόν 245 δισ. ευρώ, με το τελικό ποσό να αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς έως τα τέλη του μήνα στις αγορές θα βγουν η Ισπανία και το γερμανικό κρατίδιο Βόρεια Ρηνανία - Βεσταλία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Οι εκδότες, όταν βλέπουν το παράθυρο ανοιχτό, προτιμούν να βγουν παρά να περιμένουν» υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Ζαν, αναλυτής της Franklin Templeton, η οποία δηλώνει overweight για το ευρωπαϊκό χρέος. «Φέτος, η ΕΚΤ θα ασκήσει επίσης μεγάλη επιρροή στα επιτόκιά της της, επομένως οι εκδότες σκέφτονται ότι θα είναι ακριβότερα για την πώληση ομολόγων, ειδικά για όσα είναι μικρότερης διάρκειας» πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες «τρέχουν» για μεγάλες εκδόσεις ομολόγων εντός του Ιανουαρίου, ώστε να προλάβουν τις νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι οποίες έρχονται το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό της «πρεμούρας» είναι πως πάνω από 100 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν μέσα σε μόλις πέντε 24ωρα έως και την 13η Ιανουαρίου, με εκδότες όπως η Deutsche Bank και Credit Agricole, στο υψηλότερο εβδομαδιαίο ποσό όλων των εποχών.

«Η αγορά άνοιξε εξαιρετικά υποστηρικτική, με σχεδόν πλήρη συμμετοχή στην αγορά και προσδοκώντας μία σύντομη και ρηχή ύφεση και όχι πιο σοβαρά σενάρια» επισημαίνει ο Τζέιμς Κούφιν, επικεφαλής της HSBC Holdings για την Ευρώπη. «Αυτή η θετική προοπτική σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας είναι σίγουρα λόγοι για να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά αυτήν την αγορά» έσπευσε να συμπληρώσει.