Οι τιμές του Brent καταγράφουν σκαμπανεβάσματα τις τελευταίες ημέρες καθώς από τη μία, ο φόβος της ύφεσης και μια ενδεχόμενη υποτονική ζήτηση ασκούν πιέσεις στις τιμές ενώ, από την άλλη, οι υποεπενδύσεις των προηγούμενων ετών και ο περιορισμός των ροών από τη Ρωσία, εξακολουθούν να τροφοδοτούν τα σενάρια για τιμές που θα φθάσουν τα 100 δολάρια το επόμενο διάστημα.

Στην αρχή της εβδομάδας, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ύστερα από πτώση 8% την περασμένη εβδομάδα λόγω ανησυχιών για την προσφορά, αλλά εξακολουθούσαν να διαπραγματεύονται κοντά στα χαμηλά τριών εβδομάδων, λόγω των ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες μπορεί να περιορίσει τη χρήση καυσίμων. Το Brent έφθασε να κινείται γύρω από τα 80 δολάρια από τα 85 που είχε φθάσει πριν από λίγες ημέρες συμπαρασύροντας τις τιμές και στην ελληνική αγορά, η οποία είναι κατεξοχήν χώρα εισαγωγής.

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν ότι η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης κατέγραψε μικρή πτώση στα 1,911 ευρώ το λίτρο από τα 1,918 που ήταν πριν από 4 ημέρες, το πετρέλαιο κίνησης στα 1,789 από 1,810 και το πετρέλαιο θέρμανσης τα 1,256 από 1,279 ενώ η τάση αναμένεται ότι θα είναι πτωτική το επόμενο διήμερο λόγω των κινήσεων που κατέγραψε το Brent το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Παρά την πτωτική τάση, παράγοντες της διεθνούς αγοράς επιμένουν στο ενδεχόμενο αύξησης των τιμών λόγω της σφιχτής αγοράς.

Η παγκόσμια αγορά του αργού θα μπορούσε να εμφανίσει έλλειμμα, κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει το επόμενο έτος δύσκολο, εκτίμησε η Goldman Sachs, σημειώνοντας ότι καθώς η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα μειώνεται και οι ανεπαρκείς επενδύσεις απειλούν τη μελλοντική προσφορά.

Μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης στη Σαουδική Αραβία, ο αναλυτής εμπορευμάτων της Goldman, Jeffrey Currie, επεσήμανε ότι η βιομηχανία δεν ξοδεύει αρκετά για να εξασφαλίσει τη μελλοντική παραγωγή και ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα παγκοσμίως μειώνεται.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά πετρελαίου σε σοβαρό πρόβλημα εφοδιασμού το επόμενο έτος, και η τιμή του Brent θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τον Currie, η αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα και οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο θα συμβάλουν στο έλλειμμα, το οποίο αναμένει να εκδηλωθεί το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σε απάντηση, οι παραγωγοί θα αξιοποιήσουν την πλεονάζουσα παραγωγική τους ικανότητα, αφήνοντάς την σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι ήταν πριν. Τελικά, αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρή ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης με τις συνέπειες να γίνονται εμφανείς μέχρι το 2024.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, επανέλαβε την ανησυχία για ανεπαρκείς δαπάνες για μελλοντική παραγωγή πετρελαίου.

«Όλες αυτές οι λεγόμενες κυρώσεις, τα εμπάργκο, η έλλειψη επενδύσεων, θα συμπτυχθούν σε ένα και ένα μόνο πράγμα, σε έλλειψη κάθε είδους ενεργειακών προμηθειών», προειδοποίησε ο Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.