Η Ρωσία θα μειώσει, τον Μάρτιο, την πετρελαϊκή παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ή κατά περίπου το 5% της παραγωγής, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ, αφού η Δύση επέβαλε πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και των ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων.

«Αυτή τη στιγμή πωλούμε πλήρως όλο τον όγκο του παραγόμενου πετρελαίου, ωστόσο, όπως έχουμε δηλώσει νωρίτερα, δεν θα πωλούμε πετρέλαιο σ' αυτούς που άμεσα ή έμμεσα προσυπογράφουν τις αρχές της 'οροφής τιμών'», αναφέρει σε δήλωσή του ο Νόβακ.

«Σχετικά μ' αυτό, η Ρωσία θα μειώσει εθελοντικά την παραγωγή τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση των αγοραίων σχέσεων», πρόσθεσε.

Οι τιμές του Μπρεντ αυξήθηκαν μετά την είδηση για περικοπές στην παραγωγή από τη Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγός πετρελαίου στην κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία. Κατέγραψαν αύξηση πάνω από 2% σε μια μέρα φθάνοντας τα 86,36 δολάρια το βαρέλι.

«Η Ρωσία πιστεύει πως ο μηχανισμός της 'οροφής τιμών' στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων αποτελεί παρέμβαση στις αγοραίες σχέσεις και συνέχιση της καταστροφικής ενεργειακής πολιτικής των χωρών της συλλογικής Δύσης», δήλωσε ο Νόβακ.

Η ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή αψήφησε τις πολυάριθμες προβλέψεις ότι θα μειωθεί μετά τις δυτικές κυρώσεις λόγω της Ουκρανίας και σημείωσε πέρυσι αύξηση κατά 2% φθάνοντας στους 535 εκατ. τόνους (10,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα) χάρη σ' ένα άλμα των πωλησεων στην Ασία, ιδιαίτερα στην Ινδία και την Κίνα.

Εντούτοις, μετά τις νέες κυρώσεις από τη Δύση, η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες προκλήσεις για να διατηρήσει την πετρελαϊκή παραγωγή της, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό.