Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της στο 3,5% και να τα διατηρήσει εκεί για ορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας, Γκάμπριελ Μακλούφ.

Η ευρωτράπεζα έχει προχωρήσει από το καλοκαίρι του 2022 σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της, φτάνοντας τα μέχρι σήμερα στο 2,5% με στόχο να μειώσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στον στόχο του 2% έναντι του 8,5% που βρέθηκε τον Ιανουάριο.

ΗΠΑ: «Ο πληθωρισμός θα επιμείνει, ίσως διαρκέσει ως και μια 10ετία» - Καμπανάκι με το βλέμμα στον CPI

Μιλώντας στην Wall Street Journal, ο Μακλούφ είπε πως τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν πάνω από το 3,5% και τόνισε πως «είναι ανοιχτός στην ισχυρή δράση ώστε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας.

Παράλληλα, ο Ιρλανδός τραπεζίτης απέρριψε τα σενάρια μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του 2023, εάν αρχίσει να υποχωρεί ο πληθωρισμός. «Θεωρώ πως τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν και μετά από τον Μάρτιο», όπου είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας. «Ακόμα και εάν ο πληθωρισμός υποχωρεί, είναι πολύ πιο πάνω από τον στόχο μας» συμπλήρωσε ο Μακλούφ.