Την επιμονή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συνέχιση στις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων ώστε να κάμψει τον υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη υπογράμμισε την Τετάρτη η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Γαλλίδα αξιωματούχος υπογράμμισε πως δεδομένου του ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη είναι υψηλές η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της με στόχο να κάμψει την υποκείμενη δυναμική των τιμών.

Σημειώνεται πως η ευρωτράπεζα προχωρά από το καλοκαίρι του 2022 σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της με στόχο να θέσει τον πληθωρισμό στον στόχο της, του 2%. Τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 8,5%, σημαντικά πιο πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ και γι αυτό τα στελέχη της Τράπεζας έχουν «δείξει» σε αυξήσεις των επιτοκίων της και μετά από τον Μάρτιο όταν και αναμένεται αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, παρόμοια με αυτή του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, η Λαγκάρντ σημείωσε πως αν και η δείκτες εμπιστοσύνης της οικονομίας έχουν βελτιωθεί και οι τιμές της ενέργειας έχουν πέσει, η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει αδύναμη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.