Σε υψηλό άνω της δεκαετίας κινήθηκαν την Πέμπτη οι αποδόσεις στα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά από τις ενδείξεις για το ότι οι ισχυρές κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την πολιτική αύξησης των βασικών τους επιτοκίων για την μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας -που επηρεάζεται στις προσδοκίες για το επίπεδο των επιτοκίων- έφτασε το 2,891%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου έφτασε στο 3,465%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012.

Σημειώνεται πως οι κινήσεις στην αγορά χρέους της Ευρωζώνης έρχονται στον απόηχο των δηλώσεων που έκανε την Τετάρτη η διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Την Πέμπτη, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ευρωτράπεζας, Φάμπιο Πανέτα, είπε πως «με τα επιτόκια να κινούνται τώρα σε περιοριστικά εδάφη, σημασία έχει η έκταση και η διάρκεια του περιορισμού της νομισματικής πολιτικής. Με την εξομάλυνση των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής μας - δηλαδή, με μικρά βήματα - μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ρυθμίζουμε και τα δύο στοιχεία με μεγαλύτερη ακρίβεια υπό το φως των εισερχόμενων πληροφοριών και της λειτουργίας αντίδρασης».

Παρόμοιες δηλώσεις έρχονται και από τις ΗΠΑ, με το μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), Λορέτα Μέστερ, να τονίζει πως ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και πως η τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της από αυτές που συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) τον Φεβρουάριο.