Πλεονεκτικές αποδεικνύονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς παρακρατούν συντριπτικά πλειοψηφικά ποσοστά του οφέλους από την αύξηση των επιτοκίων, «εκτοξεύοντας» τα κέρδη του κλάδου σε υψηλά δεκαετίας.

«Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική μετακύλιση των επιτοκίων στους πελάτες», δήλωσε η CFO της Commerzbank, Bettina Orlopp, σε τηλεφωνική επικοινωνία με αναλυτές την Πέμπτη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αν και η Commerzbank ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια των καταθέσεων καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το επιτόκιο, γνωστό στη γλώσσα του κλάδου ως «κατάθεση beta», να παραμείνει κάτω από το επίπεδο του 30% που η Commerzbank υποθέτει επί του παρόντος σαν μέσο όρο για εφέτος, επεσήμανε η Orlopp.

Τα σχόλια της Commerzbank ακολουθούν παρόμοιες δηλώσεις από ορισμένους από τους μεγαλύτερους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των UniCredit, Santander, Intesa Sanpaolo και Deutsche Bank.

Όλες οι τράπεζες είπαν ότι προς το παρόν μεταβιβάζουν μόνο ένα κλάσμα από αυτά που κερδίζουν από τις καταθέσεις μετά τις ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων που εφαρμόζονται από πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων ήταν ο βασικός κινητήριος παράγοντας πίσω από την περσινή άνοδο των καθαρών κερδών και την επακόλουθη ώθηση στα αποτελέσματα των τραπεζών, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από πριν από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση.

Αυτός ήταν επίσης ένας μεγάλος λόγος για την ισχυρή απόδοση πολλών τραπεζικών μετοχών, με τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό δείκτη Bloomberg Europe 500 να αυξάνεται περισσότερο από 17% από την αρχή του έτους.

Η Commerzbank βρίσκεται στον «έβδομο ουρανό» ανέφεραν σε υπόμνημα τους την Παρασκευή οι αναλυτές της Berenberg με επικεφαλής τον Μιχάλη Χριστοδούλου, αφού η μετοχή της τράπεζας αυξήθηκε περισσότερο από 11% την προηγούμενη μέρα, όταν παρείχε αισιόδοξο guidance για τις «καταθέσεις beta» για το 2023. Η πιθανότητα για υψηλότερα έσοδα από τόκους στη βάση της χαμηλής μετακύλισης των επιτοκίων είναι «ένα βασικός πόλος έλξης της τράπεζας», έγραψαν οι αναλυτές.

Αρκετές τράπεζες αντιμετώπισαν αντιδράσεις από τους καταναλωτές σχετικά με το χαμηλό επιτόκιο μετακύλισης. Οι τράπεζες απάντησαν λέγοντας ότι έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια πολλών ειδών καταθέσεων, ιδιαίτερα προθεσμιακών. Υποστήριξαν επίσης ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι μια αντιστροφή από τη δεκαετία των αρνητικών επιτοκίων, όταν οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να μετακυλίσουν αυτό το κόστος στους πελάτες.