Oι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν την Πέμπτη να συμφωνήσουν σε μια νέα σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας, χάνοντας την προγραμματισμένη προθεσμία για την εφαρμογή τους την Παρασκευή, στην επέτειο ενός έτους από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Οι 27 χώρες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα για την επιβολή κυρώσεων. Οι πηγές ανέφεραν ότι η Πολωνία μπλοκάρει το πακέτο λόγω της προτεινόμενης εξαίρεσης από την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού συνθετικού καουτσούκ στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Πολωνοί διπλωμάτες εξήγησαν ότι οι εξαιρέσεις ήταν τόσο ευρείες που θα καθιστούσαν αναποτελεσματικό το εμπάργκο. Άλλες πηγές είπαν ότι οι εξαιρέσεις προτάθηκαν για να ικανοποιηθεί ένα αίτημα της Ιταλίας, που στηρίχθηκε και από τη Γερμανία.

Νέα προσπάθεια στην επέτειο ενός έτους από την εισβολή

Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου αύριο για να προσπαθήσουν να «σφραγίσουν» τη συμφωνία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η ΕΕ λέει ότι η 10η δέσμη κυρώσεων σχεδιάστηκε για να καταστήσει πιο δύσκολη τη χρηματοδότηση του πολέμου και για να στερήσει από τη Ρωσία τα εξαρτήματα που απαιτούνται για την κατασκευή όπλων.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει εμπορικούς περιορισμούς αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, βάζει περισσότερες ρωσικές τράπεζες στο στόχαστρο αλλά και αυτούς που η Δύση αποκαλεί προπαγανδιστές, ενώ βάζει σε μαύρη λίστα πρόσωπα που συνδέονται με την παραγωγή από το Ιράν των drones που χρησιμοποίησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Ορισμένες από τις πηγές ανέφεραν ότι διατηρούνται οι προσδοκίες η Βαρσοβία να δώσει το πράσινο φως την Παρασκευή, καθώς η ανακοίνωση ενός νέου πακέτου κυρώσεων στην επέτειο είναι πιο σημαντική από τις αντιθέσεις για κάποια μέρη του.