Το διασυνοριακό εμπόριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακάμπτει, αλλά οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της φαίνονται να μένουν πίσω.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Bloomberg, το διασυνοριακό εμπόριο σε όλες τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται πλέον πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι οι εξαγωγές της Γερμανίας το 2022 ήταν μόλις 18% πάνω από αυτές του 2019 και της Γαλλίας 15%. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ υστερούν σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης του 30%.

Τα προβλήματα στον εφοδιασμό παγκοσμίως και ο πληθωρισμός έχουν πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς το εμπόριο συνιστά προϋπόθεση για τη μεταποίηση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να δυσχεραίνει σημαντικά την κατάσταση.

Σημειωτέον, μάλιστα, ότι στην Ευρωζώνη, η Σλοβενία, η Λετονία και η Ελλάδα ηγούνται της ανάκαμψης των εξαγωγών, παρουσιάζοντας όλες αυξήσεις υψηλότερες από 60% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Ορισμένα από τα οφέλη που αποκομίζουν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης συνδέονται ενδεχομένως με το ότι αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, καθώς τα ταξίδια στο εξωτερικό υπολογίζονται ως εμπόριο υπηρεσιών.