Τη σαφή πρόθεση της ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου αποκαλύπτουν τα πρακτικά της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής του Φεβρουαρίου.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία από τα πρακτικά:

-Η ΕΚΤ εξεπλάγη από την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ευρωζώνης και πιστεύει πιο έντονα στην ήπια «προσγείωση».

-Ενώ η ΕΚΤ εκτίμησε ότι οι κίνδυνοι για το outlook του πληθωρισμού είναι πλέον πιο ισορροπημένοι, είναι «πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη».

-Ο κύριος λόγος πίσω από την «επιθετική» στάση της ΕΚΤ φαίνεται να είναι ο κίνδυνος υψηλότερης αύξησης των μισθών και ενός πιο παρατεταμένου του αναμενόμενου δομικού και γενικού πληθωρισμού, καθώς και «οι μέχρι στιγμής, μόνο περιορισμένες, ενδείξεις σταθεροποίησης». Ωστόσο, δεν φάνηκε να συμφωνούν όλα τα μέλη της ΕΚΤ, καθώς η συζήτηση επεκτάθηκε στο εάν γίνεται υπερβολική εστίαση στον δομικό πληθωρισμό

-Η συζήτηση σχετικά με το ποιο μπορεί να είναι το ανώτερο επίπεδο που θα φτάσει το επιτόκιο παρέμεινε μάλλον ασαφής. Τα πρακτικά αναφέρουν ότι «οποιαδήποτε εκτίμηση για το επίπεδο των επιτοκίων που μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικά περιοριστικό ήταν περίπλοκη και αβέβαιη, αν και γενικά θεωρήθηκε ότι οι ανησυχίες για «υπερβολικά σφικτή πολιτική» είναι πρόωρες στα σημερινά υψηλά επίπεδα πληθωρισμού. Τονίστηκε ότι τα επιτόκια είναι, επί του παρόντος, οριακά συνεπή με το εύρος των εκτιμήσεων για το ουδέτερο επιτόκιο.